De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 19 maart

Sportmaandag, 11 januari 2016

Sportcolumn: Tussen buikpijn en bewijsdrang
Reisangst heeft Erik Bakker. Of iets wat erop lijkt. Daardoor kon hij de voorgaande twee jaar niet mee op het winterse trainingskamp met SC Cambuur. Voor hem nog een geluk dat hij het niet zo erg heeft als de moeder van mijn vriendin. Voor haar zou een uitwedstrijd bij Feyenoord al reden zijn om volslagen in paniek te raken.
Reisangst is voor de meeste mensen niet te begrijpen. En voor hen die het betreft vaak evenmin. In zijn tijd bij PEC stapte middenvelder Bakker zonder nadenken het vliegtuig in voor een trip naar een zonnig oord, maar ergens tussen zijn periodes in Zwolle (2007-2011) en Cambuur (2011-heden) moet iets voorgevallen zijn waardoor zelfs de gedachte aan een groepsreis naar een verre bestemming hem al kan verlammen.
Bij mijn schoonmoeder klinkt hetzelfde liedje. ,,Het was er van de ene op de andere dag", zei ze. ,,Ik durfde eerst helemaal niet meer naar buiten, vond in de rij staan bij de kassa al doodeng. Sinds dat beter ging, is de reisangst gebleven Als zij weet dat ze een tripje moet maken dat haar verder dan vijftig kilometer van huis brengt, beginnen de klachten vaak al een week van tevoren. Misselijkheid, hoofdpijn en last van de spieren: het lijkt wel of de griep haar velt. Ze kreeg het zelfs eens in een supermarkt waar het drukker was dan normaal. Al konden die plotse paniekaanvallen ook best veroorzaakt worden omdat ze niet zoals normaal met haar man, maar met mij op stap was.
Vliegangst, heimwee, watje. Het zijn woorden die mensen met een reisprobleem regelmatig te horen krijgen. Net als mijn schoonmoeder was Erik Bakker de voorbije week openhartig over zijn angsten. Hij reed maandag - een etmaal na Cambuurs vertrek richting Portugal - met zijn vriendin naar een klein Duits vliegveld. Uren balanceerde de speler tussen hoop en vrees. Tussen buikpijn en bewijsdrang. Hij vertelde er eerlijk over in deze krant. Dat is niet slap. Dat is stoer.
Bovendien stapte Bakker uiteindelijk wl in het vliegtuig en woonde hij voor het eerst in jaren weer een buitenlands trainingskamp van zijn club bij. Een overwinning op zichzelf om trots op te zijn.
Ook de moeder van mijn vriendin had wat te vieren. Met haar man. Zaterdag werd er geproost op hun zilveren bruiloft. Mooi om te zien. Want de reis van het huwelijk is voor mensen met reisangst en hun familie vaak net wat turbulenter dan normaal.
Reageren? Twitter: @DaanRieken of mail: sport@frieschdagblad.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties