De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Hoofdartikelmaandag, 11 januari 2016

Nieuwe kansen voor eigen ondernemingen
In tientallen Nederlandse binnensteden dreigt nog meer leegstand van winkels. In enkele weken tijd is het faillissement uitgesproken over winkelketens met vestigingen in de belangrijkste winkelstraten: V&D, DA, Scapino en diverse schoenwinkels zijn weliswaar nog open, maar er dreigt sluiting of doorstart voor een kleiner aantal vestigingen. Vorig jaar gingen meer ketens failliet, onder meer de Etam-groep (Miss Etam).
De achtergrond van de financiŽle moeilijkheden verschillen per winkelketen. Bij V&D spelen financieel-economische motieven van de eigenaars, Sun Capital, een rol. Er is veel kritiek op de investeringsmaatschappij. Dat haakte onverwacht af na financiŽle injecties van 260 miljoen euro in de afgelopen vijf jaar. V&D had nog veertig miljoen nodig, maar Sun Capital weigerde dat nog te investeren. Wat steekt, is dat de directeur van de investeringsmaatschappij voor twintig miljoen een villa kocht. De vakbonden hebben de curators dringend verzocht investeringsmaatschappijen buiten de deur te houden bij gesprekken over een doorstart.
Bij met name DA-drogisterijen lijkt er vooral sprake te zijn van een verouderd concept. In de drogisterij is sprake van een harde concurrentiestrijd, vooral met Kruidvat. Deze keten maakt deel uit van een groot internationaal imperium en kan mee daardoor heel scherp inkopen. Daar komt bij dat klanten minder waarde hechten aan persoonlijke adviezen van de drogist zoals die van DA dan vroeger. Beide aspecten dragen bij aan de teloorgang van de keten.
Door de faillissementen staan de banen van enkele tienduizenden mensen op de tocht. Dat aantal kan kleiner worden als er (voor een deel van de vestigingen) een doorstart komt.
De kaalslag onder winkelketens draagt bij aan nog meer leegstand in winkelstraten. Het aantal vierkante meters winkeloppervlak is nu al te groot voor de omzet die wordt gemaakt, door de dreigende leegstand wordt het overschot nog groter.
De toenemende gewoonte om niet meer in de winkel, maar via internet te kopen is niet de grootste oorzaak van de omzetdalingen via de winkels. De koopkracht van veel mensen stond door de economische crisis onder druk met als effect minder consumptieve aankopen.
Bij V&D speelt de warme winter: er is vrijwel niets uit de wintercollectie verkocht.
Onder middenstandsorganisaties leeft de hoop dat de huidige crisis reden is tot verlaging van de huurprijzen. Die is voor veel (beginnende) ondernemers te hoog.
Ook is er een voorzichtige hoop dat door het verdwijnen van keten-winkels de zelfstandige ondernemer meer omzet kan halen. Hoe meer zelfstandige ondernemers, hoe meer kans op een gevarieerd straatbeeld. Dat kan helpen mensen naar de stad terug te halen. Zelfstandige bedrijven hebben ook meer mogelijkheden om zich aan te passen aan veranderingen in de markt, veel beter dan de filialen van grote ketens.
Zo gezien kan de verschuiving van filialen naar zelfstandige ondernemingen een positief effect hebben.
Overigens is de keten-formule niet uitgewerkt. Dat blijkt uit de betrekkelijk grote belangstelling voor overname van de failliete winkelbedrijven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties