De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Regiovrijdag, 8 januari 2016

IJzelperiode is relatief goed afgelopen
Drachten - Weggebruikers hebben de afgelopen drie dagen heel goed geluisterd naar de adviezen van Rijkswaterstaat en het KNMI. Dat is de indruk van 112-Meldkamer Noord-Nederland. Het KNMI gaf voor Fryslân tot gistermiddag drie uur een weeralarm wegens gladheid door ijzel. Met code rood wordt ervoor gewaarschuwd dat extreem weer voor gevaar en voor grote overlast kan zorgen.
,,De mensen beseften dat het echt menens was. Dat was ook logisch, want ze merkten meteen hoe glad het was als ze de deur uitstapten", zegt Roel Barkhof, woordvoerder van de noordelijke meldkamer in Drachten. Bijeenkomsten werden massaal geannuleerd, scholen bleven dicht en wie kon ging thuis werken of nam een snipperdag op. ,,Daardoor waren er veel minder mensen op de weg, of ze reden heel voorzichtig. Er waren wel heel veel glijpartijen op de weg, maar meestal alleen met blikschade of licht letsel."
Dodelijk ongeval
In Fryslân deed zich volgens de politie de afgelopen drie dagen geen enkel verkeersongeluk met ernstig letsel voor. In Assen overleed wel een voetganger aan de gevolgen van een ongelukkige val. In de avondspits kwam gisteravond in Drenthe op de provinciale weg N34 voorbij Zuidlaren een persoon om bij een ernstig ongeluk. Code rood was op dat moment in Fryslân en Drenthe al een paar uur afgeschaald naar code geel. Rijkswaterstaat meldde toen dat de snelwegen weer goed begaanbaar waren, maar dat het lokaal nog verraderlijk glad kon zijn. Sinds zaterdag had de dienst bijna zeven miljoen kilo strooizout gebruikt. Voor het noordoosten van Groningen bleef in verband met flinke sneeuwval code rood tot ’s avonds laat nog wel van kracht.
In Fryslân waren vanaf vier uur nog zeker vijf verkeersongelukken. Overdag was het met een handjevol aanrijdingen voor de politie in Fryslân ,,heel rustig" geweest, meldde woordvoerder Ger Blokzijl. Wel was er de afgelopen drie dagen ,,een enorme hoeveelheid" mensen die zich met enkel- en polsbreuken en kneuzingen bij de ziekenhuizen meldden. Woensdag moesten ambulances liefst honderdvijftig ritten maken voor dergelijk letsel, meldt Roel Barkhof. Alleen het MCL in Leeuwarden behandelde al 123 ijzelslachtoffers. Barkhof wil geen relatie leggen tussen het uitblijven van ernstige ongevallen in Fryslân en het massaal opvolgen van het code rood-advies. ,,Dat gaat te ver. Het verschil tussen blikschade en ernstig letsel kan minder dan een halve meter zijn. Het had hier en daar ook heel anders af kunnen lopen."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 7 januari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties