De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 23 maart

Regiovrijdag, 8 januari 2016

Fuseren blijft een taboe voor Ooststellingwerf
Oosterwolde - Gemeentelijke herindeling blijft taboe voor de gemeente Ooststellingwerf. In de deze week gepresenteerde toekomstvisie - die bureau BMC opstelde in opdracht van de gemeenteraad - komt die mogelijkheid op geen enkele wijze voor. Versterking van de bestaande ambtelijke samenwerking met Opsterland en Weststellingwerf is de belangrijkste optie.
De visie van Ooststellingwerf wijkt daarmee enorm af van die van Weststellingwerf. Vier van de vijf scenario’s voor die gemeente voorzien in een bestuurlijke herindeling, met als vijfde optie een ambtelijke fusie met Ooststellingwerf en Opsterland, zo werd ook deze week duidelijk. In alle vier herindelingsvarianten speelt Ooststellingwerf dus een rol.
Bij de presentatie van het rapport Code Samen, afgelopen maart, gaf burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf al aan dat herindeling geen onderzoeksoptie was, omdat daarvoor in zijn gemeente geen enkel draagvlak zou bestaan. De colleges van Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf wilden snel ambtelijk fuseren, om te voorkomen dat ze bestuurlijk zouden moeten fuseren. De gemeenteraad van Weststellingwerf trapte echter op de rem: die wilde eerst een bredere afweging over de bestuurlijke toekomst maken. De Stellingwerver raden besloten uiteindelijk dat de gemeentes eerst eigen toekomstvisies zouden maken.
Ooststellingwerf kijkt in de toekomstvisie naar heel andere zaken dan bestuurskracht. Zo wordt ten doel gesteld om Appelscha in de top tien van toeristische bezienswaardigheden in Nederland te krijgen. Ook moet de gemeente zich met een jaarlijks cultureel evenement landelijk op de kaart zetten.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 7 januari

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties