De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 20 maart

Hoofdartikeldonderdag, 7 januari 2016

'Keulen’ roept heftige discussies op
In de oudjaarsnacht zijn in Keulen vele tientallen vrouwen lastig gevallen: beroving en seksueel geweld, van betasting tot en met aanranding. De politie heeft tientallen aangiftes gekregen. Er zijn aanhoudingen verricht. In Hamburg en Stuttgart hebben zich soortgelijke taferelen afgespeeld.
De gebeurtenissen leiden tot heftige reacties en discussies in Duitsland. 'Keulen’ is een politiek beladen onderwerp geworden, plaatselijk en landelijk. Daarbij worden allerlei vragen gesteld. Bijvoorbeeld over de geheimzinnigheid die wordt betracht over de etnische identiteit van verdachten. Het merendeel van de mannen dat zich misdroeg is van Noord-Afrikaanse of Arabische komaf. Dat heeft de politie uiteindelijk verklaard om geruchten te ontzenuwen dat het om asielzoekers ging. Het liefst had de politie gezwegen over de etniciteit van de daders. Een andere vraag is hoe het mogelijk is dat in aanwezigheid van zo’n duizend politiemensen, vrouwen belaagd konden worden door mannen die zich groepeerden. Waarom heeft de politie niet eerder ingegrepen? Er zijn ook vragen over de aard van de gebeurtenissen. Die worden nu in het teken van seksueel geweld geplaatst. Maar ging het eigenlijk niet over beroving en werden vrouwen betast om verwarring te scheppen waarna tasjesdieven gemakkelijk hun gang konden gaan?
De gebeurtenissen zijn reden voor fel protest door vrouwen. In Keulen worden protestbijeenkomsten gehouden waarbij toespraken worden gehouden over de noodzaak hard in te grijpen, ter verdediging van vrouwen. Die voelen zich vernederd tot lustobject voor hitsige mannen. De burgemeester van Keulen wordt ernstig bekritiseerd om haar oproep aan vrouwen om zich misschien wat minder uitdagend te kleden.
De discussies over 'Keulen’ zijn springstof in de lopende discussies in Duitsland over vluchtelingen. De onvrede over de toestroom is groot. De gebeurtenissen worden door boze burgers gebruikt om hun protest te versterken: zie je wel, onze Duitse samenleving wordt kapot gemaakt.
In commentaren wordt ook gewezen op de gebeurtenissen als teken van het faillissement van de rechtsstaat. Bestuurders en politie hebben geen grip meer op wat er zich afspeelt in de openbare ruimte. Burgers voelen zich terecht bedreigd. Er is sprake van regelrechte straatterreur.
In andere analyses wordt naar voren gebracht dat er sprake is van een nieuwe vorm van straatterreur. Groepjes mannen spreken af om vrouwen lastig te vallen. Die raken in verwarring en zijn dan een gemakkelijke prooi voor diefstal. Seksueel geweld wordt ingezet als afleiding.
De discussies in Duitsland duren nog wel even voort. Vooral de kwestie van de etnische identiteit zal blijven spelen. Er is de neiging om politiek-correct te blijven; de etnische identiteit niet al te zeer te benadrukken en te zeggen dat bij seksueel geweld etniciteit geen factor is: het mag gewoon niet.
Daartegenover staan opvattingen dat Duitsland wordt vergiftigd door mensen vanwege hun gedrag dat samenhangt met afkomst. Uitkomsten van nuchtere analyses moeten het startpunt zijn van verstandig beleid, zonder de versluiering van politiek-correcte opvattingen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties