De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Regiowoensdag, 6 januari 2016

Winterweer legt openbare leven in Fryslân plat
Leeuwarden - Scholen dicht, kantoren leeg, glijpartijen op de wegen en tientallen mensen met botbreuken op de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen. Het openbare leven in Fryslân is gisteren zo goed als tot stilstand gekomen door de weersomstandigheden. Ook vandaag wordt nog de nodige overlast verwacht door de extreme gladheid op de wegen. Kranten werden in een deel van de provincie later of niet bezorgd. Dat zal mogelijk ook vandaag zo zijn.
Het KNMI had voor dinsdagochtend weeralarm code rood gegeven voor de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe vanwege ijzel. Code rood wordt uitgegeven als er een kans bestaat dat extreem weer een grote invloed heeft op de samenleving. Dat was gisteren zeker het geval. Tientallen auto’s kwamen op de doorgaande wegen in de problemen en raakten van de weg. Voor zover bekend raakte daarbij niemand ernstig verwond. In de middag stelde het KNMI de waarschuwing bij tot code oranje. Gisteravond zorgde nieuwe neerslag opnieuw voor spekgladde wegen, met meteen weer een groot aantal incidenten tot gevolg. 'Pas op uw snelheid. Hulpverleners staan op onder andere de A7 tussen Heerenveen en Drachten bij incidenten. Ze schaatsen over de snelweg zo glad is het’twitterde de politie.
Bussen reden gisteren vrijwel nergens, taxibedrijven hielden de auto’s binnen. De treinen reden vanaf het middaguur wel weer volgens dienstregeling. Veel bedrijven en instellingen drongen er bij hun personeel op aan niet de riskante tocht naar het werk te maken. Ook de meeste scholen bleven in Fryslân gesloten. Een deel van de scholen is ook vandaag dicht, het middelbaar onderwijs begint in elk geval twee uur later dan gebruikelijk, in afwachting van de nieuwste berichten.
Rijkswaterstaat heeft sinds maandagavond 1,2 miljoen kilo zout gestrooid. Snelwegen waren in de loop van de dag redelijk begaanbaar, maar op lokale wegen bleef het de gehele dag erg glad.
Door de ijzel werden in ziekenhuizen tientallen mensen binnengebracht met botbreuken. Het was erg druk op de spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Leeuwarden en Nij Smellinghe in Drachten. In het MCL alleen stond de teller gistermiddag al op veertig botbreuken en hersenschuddingen door valpartijen.
De ijzel zal vandaag in de ochtendspits ook in het midden van het land voor grote problemen zorgen, verwachten de weerdiensten.
Afvallende takken
Naarmate de ijzel langer aanhoudt, krijgen ook de takken van de bomen steeds meer gewicht te dragen. De gemeente Súdwest-Fryslân maakte daarom bekend alle parken en bossen in Sneek en Bolsward te sluiten. Ook beheersorganisaties als Staatsbosbeheer namen maatregelen om het publiek uit de bossen te houden, omdat het gevaar van vallende takken te groot is.
De Poiesz-supermarkten werden gisterochtend wonderwel allemaal bevoorraad, zegt algemeen directeur Piet Smit. ,,Alle filialen zijn conform planning geleverd." Het hoofd expeditie kan het hele wagenpark stilzetten als hij dat nodig vindt, maar chauffeurs mogen ook zelf een inschatting maken. ,,Maar blijkbaar blijven onze medewerkers niet zomaar thuis", aldus Smit. De supermarkten van Poiesz worden driemaal daags bevoorraad.
Het elektriciteitsnet was gisteren stabiel. TenneT voerde een inspectie uit via een helikopter om de technische staat van de lijnen te monitoren. Door de weersomstandigheden is de kans op lijndansen nog steeds aanwezig - zij het minder waarschijnlijk dan vorige dagen. Door het lijndansen kunnen er spanningsdips optreden, wat flikkerende lampen in huis kan veroorzaken.
Veel instellingen en overheden lieten hun activiteiten vervallen. Nieuwjaarsrecepties van gemeenten werden geannuleerd of uitgesteld, de rechtbank en het gerechtshof in Leeuwarden deden hetzelfde met de rechtszaken. De rechtbank zal vandaag de meeste zaken wel behandelen. Omrin liet de afvalinzameling vervallen en stelde die uit tot zaterdag. Ook oud papier en bedrijfsafval kon niet worden opgehaald.
Ook bioscopen zoals De Bios in Drachten besloten de deuren te sluiten, evenals dierenpark Aqua Zoo. ,,Het is gewoon niet te doen. Te gevaarlijk voor mens en dier", aldus vestigingsmanager Martin van Hees.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties