De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Economiewoensdag, 6 januari 2016

Fel reclamebord bij A7 wordt na drie weken gedimd
Leeuwarden - ,,Ik had net het item op Omrop Fryslân gezien waar Nynke Rixt Jukkema de lichtvervuiling aan de kaak stelt. En dan rij je langs zo’n fel led-reclamebord dat de hele omgeving verlicht maar vanaf de rijksweg niet eens te lezen is", vat Firet zijn ergernis samen.
Dat felle bord blijkt het bouwbord te zijn van aannemer Van Wijnen uit Gorredijk bij het bouwterrein van de babypoederfabriek Ausnutria Hyproca.
Het staat er al z’on anderhalf jaar, zegt Roelof Tjeerdsma van Van Wijnen. ,,Maar dat die zo fel staat is niet de bedoeling. Het is een dimbaar bord en kampte een paar weken met een storing. Het is toen gereset maar kwam daarmee in de felle fabrieksinstelling te staan. Dat konden we zelf niet even herstellen, er moest een monteur voor langskomen. Door het kerstreces is dat nog niet gelukt maar vandaag (dinsdag, red.) rijdt er een monteur langs om het probleem te verhelpen."
Dat dergelijke led-borden meer licht verspreiden dan het ouderwetse bouwbord dat met een paar lampen van bovenaf verlicht wordt, is volgens hem logisch. ,,De oude houten borden worden van bovenaf door lampen beschenen. Dat geeft een heel ander effect dan led-verlichting die naar buiten straalt."
Anders dan de gemeente Heerenveen kreeg bouwer Van Wijnen er geen klachten over. ,,We zijn zelf ook niet blij met de hele situatie. Als een bord zo fel brandt is het bovendien niet goed leesbaar, dus schiet het zijn doel ook nog eens voorbij."
De gemeente Heerenveen zag in Firets klacht geen aanleiding tot stappen. ,,Het bord valt niet onder onze verantwoordelijkheid maar die van de provincie", meldt gemeentevoorlichter Jessica Derks.
De Fumo (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) geeft voor dergelijke projecten namens de provincie een vergunning. Volgens Peter van der Weij van de afdeling vergunningen is voor een dergelijk bord geen vergunning nodig. ,,Het is een reclamebord op eigen terrein en ver genoeg van de A7 om niet onder de richtlijnen van Rijkswaterstaat te vallen. Die stellen dat borden langs de weg niet parallel aan die weg mogen staan, maar in een hoek van minimaal 60 graden."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties