De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Regiomaandag, 4 januari 2016

Fries erfgoed zal Sytse ten Hoeve missen
Nijland - Vol toewijding aan het Friese cultureel erfgoed. Zo wordt het leven van Sytse ten Hoeve uit Nijland omschreven door betrokkenen als de Stichting Interieurs in Fryslân. Kerkkenner, kunsthistoricus en streekdeskundige Sytse ten Hoeve is vrijdagochtend in het ziekenhuis in Sneek op zeventigjarige leeftijd onverwacht, maar rustig overleden.
Ten Hoeve was dertig jaar directeur van het Scheepvaartmuseum in Sneek, tot zijn afscheid in 2006. Misschien nog wel bekender is hij van zijn kennis van de historie van Friese kerken en vooral hun interieur. Hij was ondanks zijn broze gezondheid nog bestuurlijk actief voor verschillende stichtingen, waaronder de stichting Alde Fryske Tsjerken, en publiceerde nog veelvuldig in vakbladen
Nicolaaskerk
Bijna twee jaar geleden presenteerde Ten Hoeve nog een lijvig boek over de Nicolaaskerk in zijn woonplaats, waaraan vijfenveertig jaar intensief archief- en literatuuronderzoek vooraf was gegaan. Hij woonde naast de hervormde kerk in Nijland. Zijn woning zat vol boeken en archiefmateriaal, zoals vroeger ook de woning van zijn in 2009 overleden tweelingbroer Hendrik in Leeuwarden een doolhof van boeken en ander verzameld materiaal was.
Ten Hoeve werd geboren en groeide op in Leeuwarden. Als onderwijzer op de basisschool kwam hij in Nijland terecht. Hij had toen al een grote voorliefde voor kerkinterieurs ontwikkeld. Met zijn tweelingbroer Hendrik bezocht hij in zijn jonge jaren graag oude binnensteden en kerken. In 1980 leverde hij een standaardwerk af over Friese preekstoelen. Ten Hoeve was zeer geïnteresseerd in de beeldhouwers van de illustraties op preekstoelen en de prenten die zij voor hun afbeeldingen als voorbeeld hebben gebruikt. Afgelopen december werd nog een artikel van hem geplaatst in het tijdschrift De Vrije Fries over de beroemde preekstoel van de achttiende-eeuwse beeldhouwer Johannes George Hempel in de hervormde kerk van Sexbierum. Dat vond Ten Hoeve de mooiste preekstoel van Nederland.
Afkomstig uit een niet-kerkelijk gezin sloot Ten Hoeve zich aan bij de kerk. Zo was hij lid van de Leeuwarder Cantorij, trouw kerkganger en twaalf jaar kerkvoogd in Nijland. Als directeur van het Scheepvaartmuseum heeft hij tussen 1976 en 2000 de collectie enorm laten groeien, van een kleine 4400 voorwerpen naar een bijna 13.000 objecten. Onder zijn leiding is het museum verrijkt met talrijke belangrijke aanwinsten, laat het museum vandaag in een rouwadvertentie weten. Ten Hoeve heeft zo ook veel kerkelijk erfgoed kunnen redden, dat verloren dreigde te gaan bij kerkelijke fusies.
Ten Hoeve was daarnaast betrokken bij diverse restauraties van kerken. Bestuur en Raad van Advies van de Stichting Interieurs in Fryslân noemen de onvermoeibaar stimulerende inzet van Ten Hoeve het fundament onder hun stichting. De Ottema-Kingma Stichting roemt ook de inzet van Ten Hoeve, op wie men altijd een beroep kon doen voor deskundig advies. Hij werd voor zijn verdiensten voor het Fries cultureel erfgoed koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ten Hoeve was niet getrouwd en had geen kinderen.
Ook bij Alde Fryske Tsjerken was Ten Hoeve de deskundige die als eerste werd gevraagd of een kerk in aanmerking kwam voor een overname. Hij zat nog vol plannen en ideeën, maar vooral de laatste jaren liet zijn gezondheid te wensen over. Op nieuwjaarsochtend is hij overleden. De begrafenisdienst is woensdagmiddag in zijn geliefde Nicolaaskerk.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties