De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiomaandag, 4 januari 2016

Dips door zwiepende bevroren kabels
Leeuwarden - Flikkerende lampen. Veel huishoudens en bedrijven in Fryslân zijn daar gisteravond mee geconfronteerd. Oorzaak waren dips in de stroomleverantie door zwiepende hoogspanningskabels van Tennet. Die dips werden veroorzaakt door een vrij zeldzame combinatie van vorst en wind. Volgens Tennet-woordvoerster Eefje van Gorp zijn er geen stroomonderbrekingen of -storingen geweest.
De dips zijn veroorzaakt op twee hoogspanningskabels in Groningen, tussen Eemshaven en Meeden en tussen Meeden en de Groningse wijk Wijert. In heel Groningen, Fryslân, Drenthe en ook in Overijssel kregen mensen hierdoor te maken met stroomdips. De vorst zet zich af op de kabels en de wind zorgt ervoor dat de kabels gaan dansen en dichter bij elkaar komen dan normaal, wat soms leidt tot korte storinkjes. Van Gorp spreekt van een bijzonder fenomeen, dat in jargon lijndansen wordt genoemd. ,,Toevallig hadden we hier in december 2014 ook mee te maken in het zuiden van het land door hevige sneeuwval en de wind daarop, maar normaal komt dit heel weinig voor."
Tennet zorgde er volgens Van Gorp met het redundant uitgevoerde net voor dat de stroomleverantie niet werd onderbroken. Dit houdt in dat het hele net dubbel is uitgevoerd, zodat netverbindingen even kunnen worden uitgeschakeld zonder dat de consument er iets van merkt. ,,Zo konden we een beetje doen aan de temperatuurverschillen, maar verder is het vooral wachten tot de wind gaat liggen of het minder gaat vriezen."
In theorie zouden consumenten de dips ook aan andere apparaten dan licht kunnen merken, maar daarover zijn geen klachten vernomen. Onder meer tussen Groningen en Assen is gisteravond het treinverkeer stilgelegd vanwege een stroomstoring. Dit kan een indirect gevolg zijn geweest van de stroomdips, beaamt Van Gorp. ,,Het kan zijn dat het beveiligingssysteem van de NS of ProRail zo is ingeschakeld dat apparaten worden uitgeschakeld bij stroomdips."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties