De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Economiewoensdag, 18 november 2015

Snel internet moet nutsvoorziening zijn
Leeuwarden - Het ontbreken van snel internet zet inwoners van 'witte gebieden' - het buitengebied zonder glasvezelnetwerk - op achterstand, stelt prof.dr. Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Snel internet is een nutsvoorziening. Alleen de overheid erkent dat nog niet. Want als ze het erkent, moet ze zorgen voor een aansluiting. Dat is minister Henk Kamp van Economische Zaken nog een brug te ver."
En dus komt de aanleg van snel internet (glasvezel) op het platteland volgens de hoogleraar aan de faculteit Ruimtelijke wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen vaak neer op de schouders van lokale overheden en initiatieven van particulieren. ,,We weten dat bijna iedereen ja zegt als je mensen in de witte gebieden vraagt of ze glasvezel willen. Maar als de rekening gepresenteerd wordt, doet niet iedereen mee. Globaal zal 50 tot 65 procent van de huishoudens in een wit gebied moeten meedoen om een glasvezelkabel te laten aanleggen. Dat lukt helaas niet overal. Soms gaat het daardoor niet door."
In Fryslân zijn er ruim 30.000 huishoudens en bedrijven die niet aangesloten zijn op een vorm van snel internet, omdat telecombedrijven het niet rendabel achten om een verbinding aan te leggen.
De provincie Fryslân besloot daarom in 2014 zestig miljoen euro vrij te maken voor een breedbandfonds. Met dat geld kunnen particuliere initiatieven geld lenen om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken. Ook krijgen de deelnemers een eenmalige subsidie van 500 euro per aansluiting. Volgens Strijker onderscheidt Fryslân zich daarmee positief. ,,In Fryslân wordt er in ieder geval wat gedaan, dat is elders in het land niet overal zo."
Maar of het genoeg is, betwijfelt Strijker. ,,Een Deense collega die de situatie in Nederland bekeek, merkte op dat het hier zo inefficiënt is omdat het niet landelijk geregeld is. Fryslân mag trots zijn dat het wat doet, maar het is niet voldoende om de hele provincie te verglazen."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties