De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiozaterdag, 7 november 2015

Complete chaos in hermetisch afgesloten Parrega
,,Help, se ferjitte my hjir. Ik fersûp aanst noch." Met zijn tas binnen handbereik stond Gerben Zandstra uit Parrega gistermorgen bijna twee uur bij zijn woning te wachten op het moment dat de hulpverleners hem zouden redden en naar de opvanglocatie in Workum zouden brengen. Een paar keer zag hij een legervoertuig met geëvacueerde dorpsgenoten voorbij rijden. ,,Se wolle my blykber net meinimme."
Als gevolg van langdurige regenval, hoog water in de Friese boezem, een noordwesterstorm en het uitvallen van een belangrijk gemaal dreigde een belangrijk deel van Fryslân onder water te verdwijnen. Uit voorzorg moest Parrega gistermorgen worden ontruimd. Tachtig hulpverleners van acht hulporganisaties kwamen in actie om ongeveer zeventig inwoners van het dorp te evacueren.
De evacuatie was een onderdeel van de grootschalige hoogwateroefening Fryslân Alert, die maandag is begonnen en gisteren werd afgerond. De oefening in Parrega was nauwelijks van echt te onderscheiden. Het dorp was hermetisch afgesloten. Wie er niets had te zoeken, kreeg van de politie geen toegang. Pottenkijkers werden eveneens geweerd. Ook bij cultureel centrum De Klameare in Workum, waar de evacués konden bijkomen.
Joop Ruardi (61) moest vanaf het dak van zijn woning aan de Horsweg worden gehaald. ,,Ik koe noch krekt op it dak komme. Ik ha dêr in oere sitten te blaubekjen", vertelde Ruardi. Hij was blij dat hij tijdig kon worden gered om met de militaire truck naar Workum te worden vervoerd.
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties