De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportzaterdag, 7 november 2015

Reportage: Gokken of niet: Prijs der Giganten biedt altijd spektakel
Kom op Robert!" Nog honderd meter. Het gespannen gezoem van de toeschouwers is aangezwollen tot gejuich met orkaankracht. De twee favorieten knallen nek aan nek op de finish af. Tussen het schreeuwende publiek, klinkt soms wat nerveus Frans geprevel. Zelfs als je niets van deze koers weet word je aan de meet ervan gevangen door de spanning.
Door Daan Rieken
Op de streep verslaat de winnaar de nummer twee met een banddikte verschil. Dit lijkt de finish van een Tour-etappe, maar het is de climax van een drafkoers in Wolvega. Voltigeur de Myrt (met pikeur Gabriel Gelormini) schrijft de 45e Prijs der Giganten uiteindelijk op zijn naam. Vlak voor nummer twee Robert Bi (pikeur Robin Bakker). Phillip Daugaerd met Solea Rivelierre wordt derde.
Iedere toeschouwer die Wolvega's Victoria Park voor het eerst bezoekt, kijkt zijn ogen uit. Gisteravond vallen relatief veel van de drieduizend bezoeker in die laatste categorie. Jonge kinderen stoten buiten op de tribunes hun ouders aan bij het zien van de voorbij denderende paarden onder magisch kunstlicht. Binnen in het hoofdgebouw staren ze gebiologeerd door de zogenaamde toto-zaal die qua sfeer het midden houdt tussen kroeg, beurshal en casino. Er wordt gegokt, gedronken en gelachen. Een verdieping hoger prikken mensen een vorkje. Door het raam kunnen ze een blik werpen op de twaalf koersen, waarvan de Prijs der Giganten verreweg de meest aansprekende is.
Na de prijsuitreiking van die laatste koers kijkt Victoria Park-manager Ralf Dekker tevreden naar de bedrijvigheid rondom de baan. ,,Wij willen een avondje uit aanbieden dat anders is dan een wedstrijd van Cambuur of Heerenveen", legt hij uit. ,,Zo'n koers is iets bijzonders wat je toch dicht bij huis kunt ervaren. Je kunt hier een gokje wagen, een hapje eten en ook nog spektakel zien."
Victoria Park werkt volgens Dekker met een simpele doelstelling. ,,We willen het kleine olievlekje dat drafsport heet steeds verder uitspreiden. Ook in Fryslân." Dat lijkt aardig te lukken. Vanuit zijn commentaarpositie even verderop meldt speaker Rogier den Dekker desgevraagd dat het ,,leeuwendeel van de bezoekers" uit Fryslân afkomstig is. Op de vraag of het om echte drafsportcracks of gewone gezelligheidszoekers gaat, is hij ook duidelijk. Grappend: ,,De horecaomzet ligt vanavond hoger dan de wedomzet."
Elke bezoeker die op een paard wil wedden zonder daar veel verstand van te hebben, kan direct na binnenkomst op Victoria Park terecht bij de informatiebalie. Wilma van der Zwaan uit Ter Idzard is een van de vrijwilligsters die als gastvrouw tekst en uitleg geeft. ,,Vanaf 1,50 euro kun je al een gokje wagen", meldt ze. ,,Als je niet heel veel kennis hebt, kun je het beste op de winnaar of op plaats (een paard bij de eerste drie, red.) wedden. Dan heb je bijna de zekerheid dat je wat geld wint. En het leuke is, dat heb je dan gelijk in je hand. Gokken geeft toch een beetje extra spanning aan zo'n koersbezoek."
Wie vanaf de balie in de centrale hal rechtdoor loopt, staat direct op de tribunes. ,,Prachtig. In tegenstelling tot op Duindigt zit je hier heel dicht bij de baan." Aan het woord is Sytse de Hoog. Ondanks de motregen staat de 74-jarige Groninger al ruim een kwartier voor aanvang van de Prijs der Giganten aan de rand van de baan. ,,Ik kom al zestig jaar bij koersen en het verveelt nooit." In tegenstelling tot gastvrouw Van der Zwaan meent De Hoog dat je niet moet gokken om de echte koersbeleving mee te maken. ,,Als je dat doet, let je alleen op jouw favoriet en niet meer op de rest van het veld. Wie niets inzet kan zich laten meeslepen als de favorieten in de laatste meters zij aan zij op de finish afstormen. Dat is fantastisch." Twintig minuten later kan hij zijn lol op als Robert Bi en Voltigeur de Myrt richting eindstreep denderen. Zowel de gokkers als niet-gokkers langs de kant lijken extatisch.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties