De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Economiewoensdag, 30 september 2015

Met de schijf van vijf zijn we er niet gezonder op geworden
Leeuwarden - Of het eetpatroon van jager-verzamelaars, met veel groenten, noten en vlees, toevallig bij haar goed uitviel, of voor de mens in het algemeen gezonder is, gaat ze de komende vier jaar onderzoeken. In een eerste proef eten vijfendertig vrijwilligers vier weken volgens het paleodieet en vier weken volgens de, door het Voedingscentrum geadviseerde, schijf van vijf.
,,Ik onderzocht indertijd in de Verenigde Staten depressiviteit vanuit evolutionair perspectief. Het paleodieet, het is eigenlijk geen dieet, maar een levenswijze, is ook vanuit dat perspectief ontwikkeld. Het leek me wel aardig het te proberen. Ik was in die tijd snel moe en had vaak migraine. Ik had toen net kinderen gekregen en weet het daaraan. Maar na een paar weken paleo, voelde ik me onverwacht zowel psychisch als fysiek een stuk beter. Ik was migrainevrij en kon met een uur minder slaap toe."
Achteraf kan ze het effect verklaren. ,,Ik was geen junkfoodeter en at keurig verantwoord volgens de schijf van vijf. Maar met een ontbijt van muesli en yoghurt, bruin brood tussen de middag en bijvoorbeeld een bord nasi als avondeten krijg je heel veel koolhydraten binnen en heel weinig groenten en gezonden vetten, waar het juist bij het paleodieet om draait."
Het paleodieet heeft een wetenschappelijke basis. Op evolutionaire schaal gezien voedt de mens zich nog maar kort met landbouwproducten als granen en melkproducten. Daarvoor voedde men zich met vlees, vis, noten en vruchten. Op dat dieet heeft ons lichaam zich ontwikkeld en reageert daarom slecht op de dankzij de landbouw ontwikkelde voedingsgewoonten.
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties