De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Hoofdartikelvrijdag, 21 augustus 2015

Ook na kabinet-Rutte wordt er geregeerd
Politiek is een wreed spel. Vriendschappen zijn er niet. Het gedrag van een collega is niet zelden verrassend. Bondgenootschappen lijken er soms te zijn, maar ook die blijken vaak van korte duur. Als het een partij uitkomt, wordt met harde woorden en met veel venijn ingehakt op een of meerdere collega's. En woorden van toen zijn niet zelden anders dan woorden nu en straks.
Al deze elementen werden bevestigd in het debat tussen premier Rutte en de Tweede Kamer, over de derde reddingsactie van Griekenland. Enkele voorbeelden: de bevriende oppositie (D66, ChristenUnie en SGP) die het kabinet langs enkele politieke ravijnen loodste, bestaat niet meer. De vriendelijkheid tussen deze oppositiepartijen en het kabinet was al verbleekt sinds de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer, maar sinds deze week is alle vriendelijkheid en steun verdwenen. Alexander Pechtold was ongemeen fel tegen Rutte. Hij beschuldigde hem van politieke flessentrekkerij. En Arie Slob van de ChristenUnie sprak uit dat de geloofwaardigheid van de premier is aangetast.
Niet eerder had de premier het zo moeilijk. Rutte moest zich laten geselen door de oppositie omdat hij politiek gebonden is aan het besluit in Europa om Griekenland te ondersteunen, waardoor hij zijn belofte - geen cent naar de Grieken - moest breken. Voor de oppositie was het betrekkelijk gemakkelijk om de geketende premier hard aan te pakken. En dat gebeurde dan ook.
De hardheid waarmee de premier werd aangevallen was opmerkelijk. En de effecten daarvan ook. De premier slaagt er vaak in om alle kritiek langs zich heen te laten glijden - hij is de 'teflon-premier' - maar deze keer lukte het hem niet. De oppositie kwam met feitelijkheden over diverse verkiezingsbeloftes die Rutte heeft verbroken. Denk aan de 1000 euro, of aan de vervroegde vrijlating van Volkert van der G. Zijn verweer en de erkenning dat hij inderdaad zijn belofte heeft verbroken, waren onvoldoende. De Kamer liet de premier eenzaam achter op het slagveld.
De VVD-fractie in de Kamer speelde een wel heel bijzonder spel. De fractie was tegen, maar stemde toch voor. De redenering daarachter is en blijft onbegrijpelijk. Ook hier hakte de oppositie op in. En net als Rutte, bleef de fractie achter, buitengesloten door wat voorheen politieke vrienden waren.
Het slagveld van het debat is niet zo maar opgeruimd. Er is flinke schade toegebracht aan de VVD, aan de politieke leider en aan de fractie. Was fractieleider Halbe Zijlstra niet aanwezig, om hem onbeschadigd te laten? Rutte zal veel moeite moeten steken in pogingen om het gezag terug te krijgen. De oppositie, met name het CDA, zal veel strategisch inzicht moeten hebben over hoe nu verder. Het CDA weet dat er een einde komt aan dit kabinet en dat er daarna ook geregeerd moet worden. CDA-voorman Buma beseft dat zijn opstelling van deze week - tegen steunverlening - onverenigbaar zal zijn met de erfenis van het kabinet-Rutte: blijvende steun aan Griekenland, ingebed in Europees beleid.
Wie weet, zal het kiezersvolk over een paar jaar moeten constateren dat diverse partijen de strijdkreten van deze week zijn vergeten. En dat zal gelden als opnieuw verbroken beloftes.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Politiek is een vak en geen spel. Steeds meer politici voelen de hete adem en druk van de heer Wilders (zie ook artikelen van dhr S. Faber)Zelfs christelijke partijen bezwijken hieronder. Bijna iedere dag onthult RTL een bonusschandaal. Financiële instellingen verloren afgelopen week
miljoenen euro's. Financiële kennis is bij de meeste politici ver te zoeken(grote infraprojecten bezwijken onder de overschrijdingen).

T G Holwerda, Swifterbant - maandag, 24 augustus 2015


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties