De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportdinsdag, 2 juni 2015

Krabbé's lezer beleeft de echte wielerkoerssensatie
Door Daan Rieken
Met De veertiende etappe heeft Tim Krabbé dit jaar een bundeling van 71, veelal eerder verschenen, wielerverhalen op de markt gebracht. Makkelijk scoren met zo'n pakketje eerder gemaakt materiaal, zeggen critici dan. Ze hebben ditmaal gelijk. Het is makkelijk scoren met De veertiende etappe. Maar dan vooral voor de lezende wielerliefhebber. Die hoeft zich geen weg meer te banen door de archieven van pak 'm beet NRC Handelsblad, Elsevier en Nieuwe Revu op zoek naar Krabbé's bijzondere kijk op de fietssport.
Krabbé - 72 inmiddels, maar nog altijd fanatiek fietser - neemt de lezer in De veertiende etappe mee in het peloton. Wie het boek openslaat, klikt zijn schoenen in de pedalen voor een meeslepende rit met 71 etappes. De verhalen geven dezelfde ervaring als Krabbé's veelgeprezen roman De renner: het beleven van de sensatie van een wielerkoers. ,,Tim Krabbé heeft HET gevoeld", zei oud-toprenner Gerrie Knetemann daarom ooit. ,,Hij heeft HET meegemaakt."
Zonder ook maar een meter te fietsen, laat Krabbé zijn lezers kennismaken met de vermoeidheid van een coureur. Bijvoorbeeld tijdens de Tour du Var waarin de schrijver na enkele zware klimmen op vijftien kilometer van het einde nog altijd onderdeel was van een kopgroep van twaalf. ,,Ik vreesde niets zo erg als de ribbels in het wegdek die de roes kunnen verstoren waarop ik meedreef. Eten had ik niet meer, en ik vroeg wat aan een andere renner. Hij reikte me een staafje vruchtenpulp aan, en dat was de genadeklap. Ik had namelijk gedacht dat hij vijgen bij zich had. Tot een armbeweging om een vijg aan te nemen had ik me nog in staat gevoeld, maar mijn voorgenomen armbeweging een nieuwe betekenis geven, dat ging mijn krachten te boven. Even later, op een vlak stuk weg, loste ik."
Wielrennen is volgens Krabbé vooral een zintuiglijke ervaring. Dat neemt niet weg dat hij ook op originele wijze nadenkt over de sport. Zo kan het dopingprobleem op warme belangstelling van de fietsende schrijver rekenen. Maar niet omdat hij het gebruik van verboden middelen net als veel anderen oneerlijk vindt. Het doet hem denken aan een zwemwedstrijdje uit zijn jeugd. Krabbé won en zijn verslagen vriend reageerde verontwaardigd. 'Dat is niet eerlijk, jij zwemt harder dan ik.' Renners die niet meededen aan de dopingwedloop in de wielersport zeggen regelmatig zich bestolen te voelen. Zoals de Australiër Bradley McGee die bij zijn entree in de wielerwereld trouw bleef aan zijn ethische en morele opvattingen. Maar, zegt Krabbé ,,wat heeft hij eigenlijk te klagen als hij niet trouw wilde worden aan de ethische en morele opvattingen van die wereld? - was het niet juist onredelijk van hem om van die wereld te verlangen dat die zich zou houden aan zijn ethiek en moraal?"
De veertiende etappe. Tim Krabbé. Prometheus. 17,95 euro

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties