De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiodinsdag, 2 juni 2015

Historische interieurs beschermen voordat alles strak wordt
Historische interieurs en bijbehorende stukken worden onvoldoende beschermd. Ook bijzondere schepen worden soms zomaar naar het buitenland gebracht. Het Sneker Tweede Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) wil dit in de toekomst voorkomen.
Bij de behandeling van de Erfgoedwet vandaag dient Monasch twee amendementen in die de interieurs en het mobiele erfgoed voor Nederland moeten behouden. Vooral met het oog op de herbestemming van kerken en oude gemeentehuizen is het belangrijk dat de stukken worden beschermd, vindt ook Johan de Haan, bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit die in opdracht van de Ottema Kingma Stichting onderzoek doet naar Friese interieurs.
,,Nu heb je veel gemeentehuizen die door gemeentelijke fusies hun functie verliezen, zoals dat van Bolsward. In dat stadhuis staan prachtige oude raadsstoelen en oud zilverwerk. In principe kan dat allemaal zo worden verkocht. Nu weet ik dat Bolsward er goed mee omgaat, maar in het verleden is er veel verdwenen. Dan wordt het stadhuis leeggehaald en denken mensen: weg met die meubels. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in Stavoren."
De Haan hoopt dat de bijzondere interieurstukken nu worden vastgelegd en dat bijzondere ensembles, bijvoorbeeld de altaarstukken uit een kerk, niet uit elkaar worden gehaald. ,,Nu hebben we er geen zicht op en worden stukken geveild."
In Fryslân loopt momenteel een onderzoek naar interieurs. Aan de hand van de Rijksmonumentenlijst en gemeentelijke monumentenlijsten en inventarisatielijsten worden stijlkenmerken geïnventariseerd. In verschillende dorpen zijn kenners van de Stichting Interieurs in Fryslân langsgeweest. ,,Vooral de laatste vijf jaar verdwijnt er veel", weet projectcoördinator Mirjam Stuurman. ,,Jonge mensen willen een strak interieur. Maar een huis is zoveel meer waard als je een oude bedsteewand of een mooie schouw laat zitten."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties