De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportdinsdag, 19 mei 2015

Cambuurstadion speerpunt WTC-boulevard
Leeuwarden - Het nieuw te bouwen stadion van SC Cambuur wordt het middelpunt van een grote vrijetijds- en winkelboulevard die in 2018 in het WTC-gebied moet verrijzen. Dat is het plan dat de betaaldvoetbalclub, bouwgroep Dijkstra-Draisma en de Limburgse projectontwikkelaar Hein Meijer voor ogen hebben. Cambuur en de partners moeten nu de financiŽn voor de zogeheten business case op orde krijgen voordat de gemeente Leeuwarden eventueel akkoord gaat. De kosten van het stadion worden op 22 miljoen euro geraamd, die van het totale complex op 45 miljoen euro. Dat moet worden betaald uit commerciŽle inkomsten.
Door Gerard Bos
Gisterochtend meldde deze krant al dat definitief wordt ingezet op het WTC-gebied, waar op dit moment ook de nieuwe Leeuwarder ijshal wordt gebouwd. Dat is aan de westkant van de stad. Wethouder Henk Deinum (Ruimtelijke Ordening) ziet naar eigen zeggen de noodzaak van een nieuw stadion. ,,De huidige locatie is mooi vanwege het sentiment; een volksclub in een woonwijk. Maar dat stadion kent een houdbaarheidsdatum. Ook zijn er op de huidige locatie voor commerciŽle voorzieningen niet veel geschikte investeerders te vinden. Het is nu aan Cambuur om een sluitende business case te presenteren voor het WTC-gebied. Wij zullen daar als politiek aan meewerken waar dat kan. Maar wij gaan het stadion niet betalen, dat is staatssteun."
Boulevard
Volgens projectontwikkelaar Meijer is dat ook niet nodig. De Limburger, eerder verantwoordelijk voor soortgelijke projecten rond nieuwe stadions van Roda JC en PEC Zwolle, heeft vertrouwen in het slagen van het WTC-plan. ,,Die locatie is erg geschikt voor een stadion met daarbij een grote leisure-boulevard (vrijetijdsvoorzieningen, GB). Belangrijk is dat we lokale ondernemers de kans geven om zich daar te vestigen."
De totale kosten zijn niet buitenproportioneel. Ter vergelijking: het nieuwe stadion van ADO Den Haag kostte 33,5 miljoen euro, dat van Zwolle 24 miljoen (werd uiteindelijk 35 inclusief hotel en casino) en de gezondheidsboulevard plus Abe Lenstrastadion in Heerenveen was 65 miljoen euro (inclusief 11 miljoen provinciale subsidie). Voor Leeuwarder begrippen vallen de kosten ook mee. Die zijn vergelijkbaar met die van de nieuwe ijshal (ook 22 miljoen) en zijn veel lager dan wat bijvoorbeeld het nieuwe provinciehuis (79 miljoen) heeft gekost.
Het college van b en w heeft in een brief aan Cambuur een overzicht opgesteld van wat wel en niet mag qua functies in het WTC-gebied. Zo mag het geen…..
De rest van dit verhaal lees je in het Friesch Dagblad van vandaag of online via de webeditie (www.deibled.nl)

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties