De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportdinsdag, 19 mei 2015

Nog drie jaar wachten en dromen voor supporters Cambuur
De roep om een nieuw stadion is er al jaren, de komst is sinds gisteren een stap dichterbij. Als het goed gaat - en er is reden om dat te geloven - speelt Cambuur in 2018 ergens nabij het WTC. De fans moeten nog drie jaar wachten. En dromen.
Door Gerard Bos
Gistermiddag kwam dan de bevestiging dat het nieuwe stadion zal verrijzen nabij het WTC Expo. Of zou er, zoals de sceptici vrezen, nog een kink in de kabel komen? Bij de club menen ze van niet. ,,Dit is een belangrijke stap. En we zijn ervan overtuigd dat we het voor elkaar krijgen", aldus voorzitter Ype Smid.
Met bouwer Dijkstra-Draisma, projectontwikkelaar Hessel Meijer van het Limburgse Wyckerveste en de Leeuwarder wethouder Henk Deinum (Ruimtelijke Ordening) presenteerde Smid gisteren de plannen. De betrokkenen denken de zogeheten business case aan het einde van dit jaar rond te hebben, dus ook de complete financiering en wat al niet meer.
De supporters rest, naast wachten, voorlopig het fantaseren over het nieuwe stadion. Schetsen van het totale boulevardgebied - kosten: 45 miljoen euro, waarvan 22 miljoen voor het stadion - zijn er namelijk nog niet. Toch kunnen de contouren nu al stiekem gevisualiseerd worden.
Een stadion met vrijetijdsondernemingen erbij, een winkel hier of daar en wie weet een casino of wokpaleis. Een gebied dus waar je je als supporter of bezoeker op allerlei verschillende manieren kan vermaken. ,,Het gebied leent zich er prima voor", vindt Meijer, die een soortgelijke boulevard ontwikkelde voor het gebied waar het Parkstad Limburgstadion van Roda JC toe behoort. ,,Ik heb het de andere partijen vorig jaar getoond in Kerkrade. Iets dergelijks kan hier ook, met lokale ondernemers die zich willen onderscheiden."
Mooie plannen en gretige partners; dat biedt vertrouwen. ,,Ik geloof er in", zegt bijvoorbeeld Biense Dijkstra, van de bouwgroep die ook Cambuurs hoofdsponsor is en die het onderkomen zal bouwen. ,,We willen een duurzaam stadion maken, het meest duurzame van het land. Hoe? Ach, er is zoveel moois te bedenken." En de grootte? Smid: ,,Het zal een stadion worden voor veertien- á vijftienduizend toeschouwers."
Kopie
Een kopie van een bestaande arena wordt het niet, want elk gebied heeft zijn eigenaardigheden Maar is al het stadion van ADO Den Haag genoemd als voorbeeld van hoe het zou kunnen zijn. Een stadion met twee ringen is niet gewenst, zo bleek na de presentatie. Een betonnen muur zoals die in het Zwolle-stadion, evenmin. En de Euroborg? Wel mooi van binnen, maar niet van buiten.
Nog drie jaar wachten op het stadion. Genoeg tijd om na te denken. En te dromen. Zelfs voor de sceptici.
MEER OVER HET NIEUWE STADION LEES JE VANDAAG OP DE SPORTPAGINA VAN HET FRIESCH DAGBLAD OF ONLINE VIA DE WEBEDITIE (WWW.DEIBLED.NL)

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties