De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Hoofdartikelwoensdag, 11 februari 2015

Geloofwaardigheid EU staat op het spel
De geavanceerde wapens waarover de pro-Russische rebellen beschikken, hebben ze niet ergens op een markt in Oost-Oekra´ne gekocht, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit weekeinde. Daarmee onderstreepte ze nog eens waar iedereen in het Westen het over eens is, namelijk dat Rusland zich actief bemoeit met het conflict in het buurland ondanks glasharde ontkenningen van het Kremlin. Door de levering van moderne zware wapens aan de separatisten is het verwaarloosde en verouderde Oekra´ense leger in de verdrukking geraakt.
Deze week is cruciaal voor het verdere verloop van de crisis. De Europese Unie overweegt het sanctiebeleid aan te scherpen. Morgen gaan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, president Fran├žois Hollande van Frankrijk, de Oekra´ense president Petro Porosjenko en president Vladimir Poetin van Rusland in de Wit-Russische hoofdstad Minsk om de tafel zitten. Die onderhandelingen worden gezien als de laatste poging een escalatie van de strijd en een verdere confrontatie tussen Europa en Rusland te voorkomen. Om de druk op Moskou op te voeren, schermen de Verenigde Staten met het idee om het Oekra´ense leger van moderne wapens te voorzien.
Het besef is doorgedrongen in Europa dat Rusland van een economische partner een politieke tegenstander is geworden en dat, hoe dit conflict ook wordt beŰindigd, de relatie met Rusland voor de komende jaren ernstig is beschadigd. De Litouwse president Dalia GrybauskaitŰ zei onlangs dat ,,Rusland in staat van oorlog is met Oekra´ne dat onderdeel van Europa wil worden. Dat betekent feitelijk dat Moskou in oorlog met Europa is."
De hoop dat Poetin door de strenge strafmaatregelen van de Europese Unie zou gaan inbinden, is ijdel gebleken. Ondanks de economische crisis in Rusland als gevolg van de sancties en de schommelende olieprijzen, geeft Poetin geen krimp. Europa ziet zich daardoor gedwongen harder op te treden. Want toegeven aan de machtspolitiek van Rusland zou afbreuk doen aan de hooggestemde Europese waarden als vrijheid, democratie en het zelfbeschikkingsrecht van landen. De geloofwaardigheid van Europa zou te grabbel worden gegooid als wordt toegestaan dat voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog met geweld wordt gemorreld aan de grenzen in Europa. Nog afgezien van dergelijke morele overwegingen is er ook een staatsrechterlijk argument om niet weg te kijken. Volgens het Verdrag van Boedapest, uit 1994, hadden tenminste de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŰ al lang de veiligheid van Oekra´ne moeten garanderen. Door dit verdrag verzekeren deze twee landen, plus Rusland, aan Oekra´ne de soevereiniteit over zijn grondgebied. Dit in ruil voor het ontmantelen van het enorme Oekra´ense arsenaal kernwapens.
Poetin rekent erop dat het in zijn ogen verweekte Europa als het er op aankomt Oekra´ne en zijn soevereine regering zal laten vallen om een aanvaring met Moskou te voorkomen. Aan Europa de taak duidelijk te maken dat de militaire bemoeienis van Poetin met Oekra´ne niet wordt getolereerd.
Donderdag staat Oekra´ne op de agenda van de top van Europese regeringsleiders en staatshoofden. Niets minder dan de geloofwaardigheid van Europa hangt af van het antwoord dat de Europese Unie gaat geven op de cynische machtspolitiek van Poetin.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties