De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Sportzaterdag, 4 oktober 2014

Friese amateurs: liever derby dan tweede divisie
Door Daan Rieken -
De geplande invoering van een tweede divisie tussen het Nedelandse prof- en amateurvoetbal stuit op grote weerstand. Naar nu blijkt stemden de topklassers - waaronder ONS Sneek - eerder dit jaar unaniem tegen het plan. Ook de Friese hoofklassers zijn niet enthousiast over de voorgenomen veranderingen.
ONS-voorzitter Harm de Wagt is met name niet te spreken over de mogelijke toetreding van belofte-elftallen van profclubs tot top- en hoofdklassen die met de komst van de tweede divisie samen lijkt te hangen. ,,Cambuur heeft nog geen eigen belofteteam", zegt de bestuurder van de enige Friese topklasser. ,,Stel dat de club er een opricht, worden zij dan in de hoogste klassen van het amateurvoetbal toegelaten, terwijl clubs zoals wij er jarenlang voor hebben moeten knokken om daar te komen?" Oneerlijk, vindt De Wagt. ,,De topklasse trekt veel toeschouwers. Maar zullen er straks op zaterdag fans komen als Jong Heerenveen thuis speelt in bij wijze van spreken de topklasse, terwijl het eerste elftal een eredivisie-uitwedstrijd heeft."
De Wagt zou in plaats van de komst van een tweede divisie liever zien dat de topklasse geregionaliseerd wordt. ,,We moeten af van de indeling in zaterdag en zondag. Als je dat doet, kun je indelen op regio en speel je meer derby's."
Ook de vier Friese hoofdklassers FVC, Drachtster Boys, Harkemase Boys en Sneek Wit Zwart zien meer in regionalisering van de hoogste amateurklassen dan in de komst van een tweede divisie. Zij wijzen ook op de extra kosten door zo'n nieuwe divisie
,,Als je op hogere niveaus gaat spelen, moet je meer doen aan veiligheid, heb je grotere reisafstanden en het kost meer geld om goede spelers aan te trekken", weet Sneek Wit Zwart-voorzitter Frank Slob. ,,Als amateurclub zit je altijd in de spagaat tussen sportieve en financiële belangen. Die wordt alleen maar groter door de komst van de tweede divisie."
Met invoering van die klasse in seizoen 2016/2017 zouden de komende jaargang immers meer topklassers moeten promoveren naar de nieuwe competitie en dienen er ook van onderaf meer clubs door te schuiven. ,,Als er meer eersteklassers naar onze hoofdklasse komen is dat slecht voor de kwaliteit van de competitie", ziet FVC-voorzitster Adrie Jaarsma-Romkema.
,,In de hoofklasse hebben…
Meer lezen? Koop het Friesch Dagblad van vandaag of bekijk onze e-paper op www.deibled.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties