De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiovrijdag, 19 september 2014

Bij 50-jarige toerfietsclub ligt de focus niet meer op lengte
Leeuwarden - Toerfietsclub Frisia uit Leeuwarden bestaat vijftig jaar, en dat wordt morgen groots gevierd op de wielerbaan van Leeuwarden. Piet Hein Hilarides en Eerde de Vries zijn al jarenlang lid van TFC Frisia. Hilarides is oprichter en oud-voorzitter, terwijl De Vries tegenwoordig de scepter zwaait. De Leeuwarder toerfietsclub werd officieel opgericht in 1964. ,,In die tijd waren er niet veel fietstochten in groepsverband, en ook fietsclubs bestonden hier in het noorden van het land niet", vertelt Hilarides.
In 1963 fietste hij, samen met een vriend, de Goarretocht over een afstand van 45 kilometer. De tocht vormde de aanleiding om een officiële toerfietsclub op te richten in Fryslân, met de toepasselijke naam Frisia. Hilarides werd tot voorzitter benoemd binnen een bestuur van zeven personen.
De eerste toertocht van de fietsclub was de Oostergo Toertocht, op 20 juni 1964. Ondanks het tegenvallende weer kwamen er toch nog bijna 900 deelnemers op de tocht af. ,,De animo voor de club kwam in een stroomversnelling, al vrij snel hadden we bijna driehonderd leden uit heel Noord-Nederland. Aangezien er nog niet veel toerfietsclubs in Nederland waren werden we direct de grootste club van Nederland", vertelt Hilarides. ,,Toertochten fietsen was in die tijd ook een nieuw fenomeen, dus we kregen enorm veel aandacht in de regionale en landelijke dagbladen. De bedoeling van onze vereniging is altijd geweest om iedereen te kunnen laten meedoen. Daarom fietsten we altijd korte tochten om de jeugd erbij te betrekken, en wat langere tochten voor de geoefende toertochtfietser."
Lees het hele artikel in de papieren krant van 19 september 2014

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties