De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 22 februari

Regiovrijdag, 19 september 2014

Ontmanteling justitiehoofdstad Leeuwarden was al gaande
Leeuwarden - Friese bestuurders worden aan het lijntje gehouden door het Openbaar Ministerie en de Rechtbank Noord-Nederland. Gisteren werd bekend dat de rechtbank van plan is de ondersteunende diensten van rechtbank Leeuwarden de komende zes jaar naar Groningen over te hevelen. De Leeuwarder rechtbank zou, net als die van Assen, alleen intact blijven als zittingslocatie.
Friese politici vrezen ontmanteling van Leeuwarden als justitiehoofdstad van het Noorden, maar die ontmanteling is enkele jaren geleden al in gang gezet. Naar schatting zijn sinds begin 2013 al zo'n 150 banen uit Leeuwarden verdwenen. Werknemers zijn overgeplaatst naar Groningen en - in mindere mate - Arnhem, of functies zijn geschrapt.
Eerder hebben het arrondissementsparket en het ressortsparket (voor hogerberoepzaken) van het Openbaar Ministerie Leeuwarden al de rug toegekeerd. Alle 275 medewerkers van OM Noord-Nederland werken al een jaar vanuit Groningen. In Leeuwarden beschikken zij nog over slechts vijf flexplekken.
Het ressortsparket Arnhem-Leeuwarden heeft volgens hoofd advocaat-generaal Remy van Leest achttien medewerkers in Leeuwarden, dat waren er bij het ingaan van de reorganisatie nog 44.
Het OM maakt verder voor het functioneel parket (landelijke zaken zoals ontnemingen) gebruik van flexplekken in de Leeuwarder rechtbank. Zo is volgens burgemeester Ferd Crone in juni 2013 met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) afgesproken dat het OM ruim veertig werkplekken in Leeuwarden zou houden. Bij het OM is er echter niemand die daar duidelijkheid over kan verschaffen. ,,U moet er rekening mee houden dat alles wat met cijfers te maken heeft, minimaal drie weken duurt. Minimaal, ja", aldus Desiré Wilhelm van het parket-generaal in Den Haag, het hoofdkantoor van het OM. Zij is na drie doorverwijzingen belast met de woordvoering over deze vragen.
Het Friesch Dagblad heeft aangekondigd een WOB-verzoek in te dienen om erachter te komen hoeveel landelijke en ressorts-medewerkers van het OM nog in Leeuwarden werken. Van politieke afspraken over werkplekken in Leeuwarden is bij de woordvoerders van zowel bij het functioneel parket als het parket-generaal niets bekend. ,,Waar heeft u het over?"
Ook het vertrek van rechtbankpersoneel is eerder al geleidelijk ingezet. Bestuursrecht is al naar Groningen verhuisd. Mensenhandelzaken zijn sinds kort gecentraliseerd in Groningen. In Leeuwarden werken nu nog een kleine tweehonderd werknemers van Rechtbank Noord-Nederland, laat woordvoerster Natascha van 't Hooft weten. Vorig jaar werd hun aantal door de organisatie zelf nog geschat op 250.
Alleen de werkgelegenheid op het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waar hogerberoepzaken voor zeven provincies worden afgehandeld, blijft intact.
Woordvoerster Frouwkje Steringa van de locatie Leeuwarden kan binnen een minuut vertellen dat er in Leeuwarden 141 fte werken en in Arnhem 206 fte. Sinds de reorganisatie maakt het hof wel vaker gebruik van Zwolle als zittingslocatie voor hogerberoepzaken uit die omgeving.
Meer hierover in de papieren krant van 19 september 2014

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties