De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Geloof & Kerkzaterdag, 19 juli 2014

Kerk Nijland krijgt historische familiebijbel
Nijland - Dankzij een gulle schenking heeft de Protestantse Gemeente Nijland sinds deze week weer een eigen historische kanselbijbel.
Eind maart 1978 werd uit de kerk van Nijland de kanselbijbel gestolen. ,,Dankzij een royale geste kreeg de kerk een andere kanselbijbel", aldus Taeke van Popta. Van Popta is voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Nijland. ,,Oud-gedeputeerde Harmen Martens Gerbrandy uit Sneek, afkomstig uit Nijland, besloot een historische familie-statenbijbel in bruikleen af te staan aan de kerk om als kanselbijbel dienst te doen."
Jarenlang had deze Gerbrandy-familiebijbel uit 1864 - in een lederen band en met koperen sloten en hoeken - een vaste plaats op de preekstoel. Na verloop van tijd werd de toestand van de statenbijbel minder, en belandde hij in de kluis, vertelt Van Popta. ,,Op de preekstoel kwam een Bijbel in de nieuwe vertaling (uit 2004). De gestolen kanselbijbel is nooit teruggekomen."
Na familieberaad besloten de nakomelingen van Harmen Martens Gerbrandy onlangs de oude familiebijbel definitief te schenken aan de kerk van Nijland. De kerkrentmeesters hebben het boekwerk vorige maand laten restaureren, zodat het weer in goede staat verkeert.
Tijdens een bijeenkomst dinsdagavond in de consistorie van de Nicolaaskerk heeft de familie Gerbrandy de Bijbel officieel overgedragen aan de kerkenraad. Door beide partijen werd een schenkingsakte ondertekend. Een van de voorwaarden is dat de Bijbel in de kerk 'in plak yn 't sicht' moet krijgen, vertelt Van Popta. ,,Hij zal tijdens de kerkdiensten op de avondmaalstafel in het liturgisch centrum liggen."

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties