De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiodonderdag, 17 juli 2014

Grote kroosvaren rukt op en verstikt vissen
Leeuwarden - De grote kroosvaren rukt op in Leeuwarden en elders in de provincie. De plant hoort niet in Nederland voor te komen. Hij is in het water beland door toedoen van aquarium- en vijverbezitters. Die kopen de plant in de dierenspeciaalzaak omdat hij er leuk uitziet in de vissenbak of in de vijver. Maar omdat het kroos snel woekert en alles overdekt, willen ze er na een tijdje vanaf. Vaak gooien ze het overtallige kroos dan in sloten, grachten of ander open water.
,,Het is alleen op die manier in het Nederlandse water terecht gekomen", zegt Marjan Hoogeveen van Wetterskip Fryslân. ,,Een beetje hoeft geen probleem te zijn, maar als het te veel wordt - en dat wordt het snel - vormt zich een dikke laag dik kroos op het water. Daardoor dringt er geen licht meer door in het water en sterft uiteindelijk alles wat er onder zit."
Dat de grote kroosvaren dit jaar meer wateren bedekt dan in andere jaren, heeft een simpele oorzaak: de winter was niet streng genoeg om de plantjes te laten doodvriezen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties