De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiovrijdag, 3 januari 2014

Verzamelaar Dam Jaarsma fietste met zijn bandrecorder de Friese Wouden door
Anja Mast
Eastermar | ‘In Hurdegaryp stond een hek en daarmee was het niet pluis. Precies om twaalf uur ging het altijd open. Het was het inrijhek van Bennemastate.’ Zo luidt een vertelling over een spookhek in Hurdegaryp, in 1968 uit de volksmond opgetekend door Dam Jaarsma uit Eastermar. Met een bandrecorder en notitieblokje fietste hij kilometers door de Friese Wouden, op zoek naar sterke verhalen, sprookjes en sagen. De Eastermarder wist er in dertig jaar tijd zo’n 17.000 te verzamelen en zorgde er daarmee voor dat deze volksvertellingen niet verloren gingen. Om het cultuurhistorische belang van zijn werk onder de aandacht te brengen, heeft de stichting 100 jaar Dam Jaarsma 2014 uitgeroepen tot het Dam Jaarsmajaar.
Een Dam Jaarsmastraat is er nog niet in Eastermar, maar sinds de jaarwisseling is er wel een plein naar de verzamelaar vernoemd. De vorig jaar opgerichte stichting heeft It Breed voor de gelegenheid tijdelijk omgedoopt. Het is de eerste zichtbare actie in het honderdste geboortejaar van Jaarsma. Vanaf april tot en met november staan allerlei activiteiten op het programma, zoals schrijfwedstrijden, de uitgave van een boek met door Jaarsma verzamelde sprookjes, exposities, wandeltochten en de plaatsing van een plaquette op zijn geboortehuis aan de E.M. Beimastrjitte. Tresoar komt met een filmportret van de verzamelaar en ook het Meertens Instituut - dat onderzoek doet naar de Nederlandse taal en cultuur en de verhalen van Jaarsma in een databank bewaart - komt met een expositie.
Lees het hele verhaal in de papieren krant van 3 januari 2014

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Het is prettig iets te lezen over Dam Jaarsma.
Hij was volgens mij de enige die in de twintigste eeuw uitgebreid heeft geschreven over de mollenvangers uit de Friese Wouden. Deze mollenvangers, veelal arme lieden, trokken er met hun 'Bijke' op uit om mollen te vangen. Met de opbrengst van de mollenvelletjes kwamen de arme gezinnen beter de winter door.
Het werk van Dam Jaarsma is zonder enige twijfel van cultuurhistorische waarde.
Wiebe Dooper, Snits
schrijver van de Friese hondenrassen

Wiebe Dooper, Sneek - vrijdag, 3 januari 2014


regio
Familieberichten
Advertenties