De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Regiozaterdag, 15 juni 2013

IcedŰme wil snel uitspraak van de rechter
Leeuwarden | Het consortium achter IcedŰme Almere stapt naar de rechter. De bouwers BAM Groep en Van Wijnen en de initiatiefnemers Folkert Buiter en Jakko-Jan Leeuwangh willen dat de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF het nog te bouwen ijsstadion de status topsport trainingsaccommodatie gunt, zoals de bedoeling was volgens een uitgelekt rapport.
Het consortium slaat daarmee een handreiking van KNSB en NOC*NSF in de wind. De sportbonden maakten gisteren bekend een ander accountantsbureau dan Ernst&Young in te schakelen om de financiŽle haalbaarheid te toetsen van de bouwplannen en exploitatie van de ijsstadions in Almere, Heerenveen en Zoetermeer. De schaatsbond kwam daarmee tegemoet aan IcedŰme Almere, dat weigerde zich te laten controleren door Ernst&Young. Dat kantoor zou niet onafhankelijk zijn omdat het eerder al plannen voor Thialf heeft doorberekend. Welk bureau de financiŽle controle nu gaat doen, is nog niet bekend. Maar het Almere-consortium gaat nog steeds niet akkoord met een second opinion. Gisteren spande het een kort geding aan tegen de sportbonden bij de rechtbank in Utrecht.
De KNSB is ook aan een verzoek van nieuw Thialf tegemoet gekomen, om de definitieve keus voor een topsport trainingsaccommodatie in verband met vakanties uit te stellen van 15 augustus naar 8 september.
KNSB-voorzitter Doekle Terpstra en NOC*NSF voorzitter Andrť Bolhuis laten in een persbericht weten dat de toetsing noodzakelijk is. ,,Dat het onderzoek naar de financiŽle soliditeit van de drie plannen er moet komen, staat voor ons als een paal boven water. Wij willen niet dat over enkele jaren blijkt dat de Topsport Trainingsaccommodatie die wij hebben gekozen er niet is gekomen of met exploitatietekorten kampt. Dat is niet uit te leggen. Als de plannen zo goed zijn, dan moet je ook bereidheid tonen om de haalbaarheid te toetsen. Het lijkt ons dat geen van de partijen iets te verbergen heeft.Ē

Veroordeeld

Buiter heeft ondertussen ook andere financiŽle perikelen aan het hoofd. Op 4 juni blijkt hij samen met een compagnon door het gerechtshof in Leeuwarden te zijn veroordeeld tot het betalen van ruim 1,3 miljoen euro schade aan zijn voormalige zakenpartners van adviesbureau Metafoor. Ze zouden onder meer een concurrentiebeding niet in acht hebben genomen, klanten hebben overgenomen en medewerkers hebben laten knoeien met urendeclaraties.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Ik heb toch de indruk dat er ergens een addertje onder het gras zit. Waarom zijn BAM en Van Wijnen tegen op een rapport van een accountant en waarom moest dit hele plan geheim worden gehouden.
Ik vind ook dat de schaatssport groot geworden is in Thalf en dat de schaatssport in Heerenveen moet blijven. Ons land is groter dan DICHTBIJ AMSTERDAM.

Frigyes Hartman Koopmans, Castricum - dinsdag, 18 juni 2013


regio
Familieberichten
Advertenties