De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiozaterdag, 20 april 2013

Een week lang elke sport beoefenen die je wilt
Leeuwarden | Wie wil, kan volgende week een gymfeest vieren met topturnster Celine van Gerner, zwemles krijgen van Olympisch zwemmer Nick Driebergen of voetbaltraining ontvangen van het vrouwenteam van sc Heerenveen. Deze en nog vele andere activiteiten worden georganiseerd in het kader van de Nationale Sportweek, die vandaag begint.
De bedoeling van de Sportweek is dat mensen op laagdrempelige wijze in aanraking komen met de sporten in hun buurt. Daarom houden plaatselijke sportverenigingen open dagen, zijn er gratis introductielessen of staat de deur gewoon open voor belangstellenden die eens een keertje mee willen doen. ,,Deze week is de stap voor mensen om naar een sportvereniging te gaan kleiner”, vertelt Martine van der Kloet, communicatiemedewerker bij Sport Fryslân. ,,Je kunt gewoon vrijblijvend eens gaan kijken bij wat je leuk lijkt.”
De Nationale Sportweek is een initiatief van het Nationale Sport Platform, een stichting waarin onder meer NOC*NSF participeert. Het wordt al georganiseerd sinds 2004, maar dit jaar heeft Sport Fryslân geprobeerd de sportweek in Fryslân meer op de kaart te zetten. Met wisselend succes, aldus Van der Kloet. ,,Nog niet alle gemeenten doen mee. Sommigen zijn toch bang dat het te veel geld kost. Of ze zijn gewoon minder met sport bezig.”
Toch worden in veel Friese gemeenten - onder meer in Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Heerenveen, Franekeradeel, Harlingen, De Friese Meren, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Achtkarspelen - verschillende sportactiviteiten georganiseerd. Daarbij heeft Sport Fryslân geprobeerd ook de onbekendere sporten voor het voetlicht te krijgen. ,,Natuurlijk kun je ook tennissen en voetballen, maar we hebben ook activiteiten als aquajoggen, nordic walking of yoga op het programma staan.”
De Friese Sportweek wordt vandaag geopend in Franeker, in aanwezigheid van onder meer turner Epke Zonderland. Maandagochtend gaan kinderen van verschillende basisscholen in Fryslân op hetzelfde tijdstip (9.45 uur) dansen. ,,De bedoeling was eigenlijk dat dit in heel Fryslân zou gebeuren”, vertelt Van der Kloet. ,,Maar doordat in deze week ook de koningsspelen plaatsvinden, vonden sommige basisscholen dat toch wat te veel.”
Speciale aandacht vanuit Sport Fryslân is er voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Zo organiseert de gemeente Leeuwarden vrijdag een programma in sporthal Kalverdijkje waar aangepast gesport kan worden, met korfbal, tennis en badminton.
Of mensen daadwerkelijk meer in beweging komen door de Nationale Sportweek, is moeilijk te meten. ,,Dat weten we eigenlijk niet”, geeft Van der Kloet toe. ,,Maar het is al mooi als sporten hierdoor weer meer onder de aandacht komt.”
* Zie ook www.sportfanfryslan.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties