De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Sportdinsdag, 5 maart 2013

Barto lacht het eerst, maar Timmermans lacht het best

Leeuwarden | Nog niet zo lang geleden waren ze ploeggenoten bij de zaterdagamateurs van Harkemase Boys. Maar zowel spits Martijn Barto als doelman Theo Timmermans ging voor een loopbaan in het profvoetbal. Beiden kregen hun kans; de een bij SC Cambuur, de ander bij SC Veendam. Gisteren stonden ze oog in oog tijdens de confrontatie van hun clubs in Leeuwarden. De eerste slag was voor Barto: die kopte de 1-0 binnen achter Timmermans. Maar die lachte het laatst, en dus het best.

Gerard Bos
Wat een contrast met een paar weken geleden. Cambuur - Veendam was in februari al ingepland, maar toen een lokale sneeuwbui het veld in Leeuwarden voorzag van een witte deken, werd de wedstrijd een half uur voor aanvang afgelast. Even later stonden Barto en Timmermans in de zakenclub gezamenlijk met Oebele Schokker (een andere ex-Harkemaster) een glaasje fris te drinken. Lachend. Herinneringen aan vervlogen tijden in de kantine op sportpark De Bosk in Harkema.
Samen lachen was er gisteravond niet bij. ,,Tja, het zijn aparte wedstrijden”, zei Timmermans. ,,Spelen tegen jongens die je kent, zoals Barto en Schokker. Maar ook spelen in Fryslân, in Leeuwarden, terwijl ik uit Garyp kom en mijn familie en vrienden op de tribune zitten. En dan sta ik bij de tegenstander onder de lat en versla ‘hun’ ploeg. Voor Cambuur is het niet leuk, maar als Veendamkeeper ben ik natuurlijk blij.”
Hoewel hij het nooit met zoveel woorden zal zeggen - logisch als je bij de opponent speelt - heeft de Friese keeper veel sympathie voor de Leeuwarders. Het was volgens velen ook logisch geweest als niet Veendam, maar Cambuur hem voor dit seizoen had weggeplukt bij zondagtopklasser Sneek Wit Zwart.
Het liep anders en sentimenten tellen niet in het profvoetbal. De punten, daar gaat het om. Winnen. Timmermans deed het met Veendam tegen zijn oude ploegmaten uit Harkema en zijn oude trainer Henk de Jong (nu assistent bij Cambuur).
Martijn Barto had het graag anders gezien. Het leek voor de spits een mooie avond te worden toen hij na bijna een uur spelen de 1-0 maakte. Hij startte in de basis als vervanger van de niet-fitte topscorer Michiel Hemmen. Barto viel dit seizoen al enkele malen goed in en hoopt op meer speelminuten. ,,Het is mooi dat ik in de basis kon beginnen. En dan scoor je ook nog. Maar uiteindelijk staan we met lege handen en dus heb je er niets aan. Dit is een zure nederlaag.”
De spits sprak van een mix van teleurstelling, boosheid en frustratie. ,,We hebben ons eigen spel niet gespeeld. Zonde. Waar dat aan ligt? Geen idee, daar moeten we het morgen (vandaag, red.) misschien maar eens met z’n allen over hebben.”
Praten deed de selectie van Veendam afgelopen zondag al met elkaar, vertelde Timmermans. Het ging onder meer over de afgelopen periode waarin het voortbestaan van de club aan een zijden draadje hing. De redding kwam door een kapitaalinjectie van een sponsor en dat zorgde voor opluchting. ,,Het was een gekke week. We hebben gezegd dat we met z’n allen de schouders eronder zetten. En winnen meteen. Machtig”, besloot de Friese goalie, alvorens met een grote glimlach de kleedkamer van de gasten op te zoeken.
Een lange neus trekken, dat zit niet in hem en dat deed hij dan ook niet naar Cambuur of zijn oud-ploeggenoten uit de Boys-tijd. Het sierde de doelman uit Garyp. Maar wie het laatst lacht, lacht het best. En dat gold gisteren voor Timmermans.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties