De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Achtergronddonderdag, 21 februari 2013

Kening fan ’e greide verdient een paleis
Het Natuurmuseum Fryslân organiseert de grootste tentoonstelling ooit rondom de grutto. Het is voor de grutto één seconde voor twaalf. Anders dreigt deze weidevogel daadwerkelijk een museumstuk te worden.
Gerk Koopmans
Paleizen worden niet in een handomdraai gerealiseerd. Daar gaat een lange tijd van plannen maken aan vooraf en daarna kan er pas echt gebouwd worden. Dat geldt ook voor het paleis van de kening fan ’e greide - de grutto. Een enthousiaste initiatiefgroep is al geruime tijd actief met de voorbereidingen van wat voor het Natuurmuseum Fryslân de grootste tentoonstelling uit zijn negentigjarige geschiedenis zal zijn.
Dat ‘grootste’ moet echt letterlijk opgevat worden: de biotoop van de grutto, het weidelandschap, zal giga uitvergroot worden: grassprieten van twee meter hoog, eieren waar je in kunt lopen, wormen met een doorsnede van een rioolbuis, een paardenbloem met de afmetingen van een lantaarnpaal. De bezoekers zullen zich klein voelen, vervuld met ontzag de greide ervaren als een fascinerende wereld waarin het kleine er toe doet en waar zoveel meer leeft en groeit dan je ooit had gedacht.
Maar voor het zover is zal het Natuurmuseum een jaar lang het clubhuis, broedplaats, misschien beter nog broeinest, zijn van allerlei activiteiten rondom de grutto en de waarde van het weidevogellandschap. De eerstvolgende activiteit vindt plaats op 12 maart. Hoofdgast is hoogleraar Louise Fresco. ’s Middag ontmoet ze in een Collegetourachtige setting studenten van hbo en mbo en ’s avonds houdt ze een lezing met debat over haar veelbesproken boek Hamburgers in het Paradijs. En zo gaan we het jaar volmaken, elke maand een interessante activiteit op het terrein van ecologie, landbouw, economie en cultuur.
In het project Kening fan ‘e Greide komen de drie pijlers van het museum als vanzelfsprekend bij elkaar: de collegetours en debatavonden als maatschappelijke relevantie, het onderzoek naar de trek van de grutto vormt de wetenschappelijke dimensie en de tentoonstelling XXXXL wordt de laagdrempelige communicatie met een breed, algemeen publiek.
Want het wordt niks met de kening als de aandacht beperkt blijft tot een kleine groep van belangstellenden en belanghebbenden. Die kaart is de afgelopen twintig jaar gespeeld en heeft het paleis van de Kening niet voor verval kunnen behoeden terwijl het een rijksmonument is, sterker nog, het paleis hoort op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Zonder een breed gedragen besef dat het een seconde voor twaalf is voor de grutto, die we als symbool voor alle weidevogels beschouwen, is het over en uit. De teloorgang kan alleen tot staan worden gebracht als het weidevogellandschap in brede lagen van de bevolking op waarde wordt geschat.
Wat we als museum per se niet willen, al hoe gek dat ook mogen klinken, is dat de kening fan ’e greide een museumstuk wordt. Als de grutto alleen nog in opgezette vorm is te bewonderen in het Natuurmuseum Fryslân, dan kunnen we ons niet meer het natuurleukste museum van Nederland noemen.
* Gerk Koopmans is directeur van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden
* Dit artikel kwam tot stand op initiatief van de Waddenacademie

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties