De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportmaandag, 14 januari 2013

Antoinette de Jong, de sensatie van het EK
Heerenveen | Antoinette de Jong beleefde het weekeinde een droomdebuut op de Europese kampioenschappen allround in Thialf. In haar eigen achtertuin maakte de zeventienjarige Rottumse - de jongste debutante ooit, omdat nationaal kampioen Jorien ter Mors bedankte voor de eer - goede sier met een vijfde plaats in het eindklassement. Daarmee overtrof ze alle verwachtingen en niet in de laatste plaats die van haar zelf. ,,Het was super”, concludeerde de jonge Friezin; de sensatie van het EK.
Ze begon zaterdag aan het titeltoernooi met de doelstelling om deelname aan de vijf kilometer te bewerkstelligen, al probeerde Erik Bouwman, haar coach van Jong Oranje, haar dat nog wel uit het hoofd te praten. ,,Erik zei dat ik daar niet aan moest denken, omdat dat er niet van zou komen. En nu heb ik de vijf kilometer gereden en ben vijfde geworden in het klassement. Dit is echt super en blijft voorlopig nog wel even in mijn hoofd zitten.”
Voor De Jong kende het EK een droomstart met een bronzen plak en een persoonlijk record op de 500 meter. Vervolgens reed de jonge Friezin op de slotdag nog twee pr’s en na de eerste dag bezette ze zelfs de tweede plaats in het klassement achter Ireen Wüst. ,,Maar ik had er wel rekening mee gehouden dat ik de tweede dag nog wat zou afzakken”, bekende de eerstejaars A-juniore na een geslaagd debuut
Alleen de 1500 meter stemde haar niet tot tevredenheid. ,,Ik reed wel een pr, maar de race was niet zo goed. Vooral technisch viel het tegen. Ik was te gehaast en wilde te graag.” Op de afsluitende vijf kilometer verspeelde ze nog een plaats in het klassement, maar snoepte wel acht seconden van haar persoonlijke besttijd af. ,,Op het NK was ik niet in supervorm, maar de vorm is de afgelopen twee weken wel verbeterd. Ik was topfit.”
Haar volgende doel is het WK junioren en van Wüst kreeg de eerstejaars A-juniore de tip mee nog een jaartje bij Jong Oranje te blijven. ,,Daar is minder druk en kun je toch veel leren.”
En De Jong zelf: ,,Ik vond het leuk om me met TVM voor te bereiden op het EK, maar volgend jaar rijd ik nog bij Jong Oranje en dan zien we wel wat de toekomst brengt.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties