De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Regiomaandag, 14 januari 2013

Kou drijft veel daklozen naar nachtopvang
Leeuwarden | Meer dak- en thuislozen zoeken de nachtopvang op nu het ’s nachts erg koud is.
Bij De Terp in Leeuwarden zijn extra bedden neergezet. Normaal kunnen er 35 mensen terecht, nu 46. Ook in Sneek en Drachten is er ’s nachts plaats voor daklozen. Volgens Kees van Anken van maatschappelijke opvang Zienn is de capaciteit in deze koude nachten in Fryslân voldoende. Met het aantal van 46 vannacht, is De Terp nog niet aan het maximum van de capaciteit, zegt hij. Zo nodig kunnen er meer mensen bij. Opvallend volgens Van Anken is het relatief hoge aantal vrouwen dat met de koude gebruik maakt van de slaapvoorziening. Afgelopen nacht waren dat er zeven.
Van Anken signaleert sowieso een toename van het aantal mensen dat gebruik maakt van De Terp en de opvang in Sneek. Na jaren van daling, is er in 2012 een toename te zien. Niet alleen de economische crisis maar ook bezuinigingen bij andere instellingen zijn daaraan debet. ,,Na jaren van afname en een bezettingsgraad van rond de 60 procent, gaan we nu weer naar de 100 procent bezetting.”

Nieuwe locatie

Om de nachtopvang in Leeuwarden te blijven garanderen, is Zienn al jaren op zoek naar een nieuwe locatie in de stad. Aan de rand van de Oranjewijk heeft Zienn een pand op het oog voor de nachtopvang maar de gemeente dubt al sinds mei - toen de wijkbewoners ingelicht werden over de plannen - over een besluit.
‘Er zijn ontwikkelingen, waarover ik niks kan zeggen’, is keer op keer de reactie van de gemeente die al dit najaar een besluit had zullen nemen. Van Anken begrijpt dat de gemeente er lang over doet maar vindt het vervelend dat het zolang duurt. Hij hoopt dat de gemeente binnen twee maanden een besluit neemt.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties