De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Sportmaandag, 31 december 2012

Friese baanrenners eisen op NK goud en zilver op
Apeldoorn | Donderdag begon het NK baanwielrennen al goed voor Fryslân door een gouden plak voor Jenning Huizenga op het onderdeel achtervolging, maar de medailleoogst werd dit weekeinde nog groter. Niet alleen dankzij opnieuw Huizenga, maar ook door Wim Stroetinga.
Oppermachtig. Dat woord paste het beste bij het optreden dat Stroetinga zaterdag liet zien in het omnisportcentrum van Apeldoorn. De renner uit Oldeholtpade rekende op het onderdeel puntenkoers op niet mis te verstane wijze af met de rest van het deelnemersveld. Stroetinga was de snelste, de sterkste en de slimste. Op het juiste moment pakte hij punten en hij hield de concurrentie goed in de gaten.
Dat leverde de Fries de verdiende Nederlandse titel op. Het betekende ook het eerste succesje voor het Koga Cycling Team. Stroetinga had zaterdagavond lof voor het optreden van zijn ploeggenoten. ,,Het team heeft me heel erg goed geholpen op de puntenkoers. Maar ik had ook het idee dat ik individueel de sterkste was.”
Stroetinga had al vroeg door dat het wel goed zat met zijn titel. ,,In de kwalificatie waren de benen al goed en ik wist dat ik met het nemen van twee ronden aardig veilig moest zitten, ook gezien mijn sprintcapaciteiten”, zei hij, op het moment dat tientallen kilometers verderop broer Arjan een zege boekte in het marathonschaatsen. Feest dus in huize Stroetinga.
Raymond Kreder en Tim Veldt waren uiteindelijk de enige renners die bij Stroetinga in de buurt kwamen. Kreder pakte op verdienstelijke wijze de tweede plaats. Tim Veldt pakte brons, na zijn nationale titel op scratch.
Op dat onderdeel bleef Veldt uiteindelijk Jenning Huizenga voor. Die kon tevreden zijn met de tweede plaats, omdat het zijn tweede medaille van de nationale titelstrijd was. Donderdag won hij al goud op de achtervolging. Huizenga bleef op de scratch wel erkende sterke renners als Kenny van Hummel en Theo Bos voor.
Die laatste, tegenwoordig vooral fameus op de weg, liet zien dat hij het baanwielrennen nog allerminst verleerd is. De Hierdenaar, in Apeldoorn rijdend om vorm op te doen voor het wegseizoen in het nieuwe jaar, werd echter geen kampioen. Hij moest op winnaar Hugo Haak een seconde toegeven op de 1 kilometertijdrit.
Overigens was de grote favoriet Teun Meuler er niet bij in Apeldoorn. Dit tot teleurstelling van Haak: ,,De vorm is goed, de tijd ook en ik hoop nu op het WK in de top vijf te kunnen rijden op dit onderdeel. Ik blijf me ontwikkelen. Al had ik het hier graag tegen Mulder opgenomen, van die competitie word ik sterker.”
Elis Ligtlee won verrassend het goud op de keirin bij de vrouwen.. Dat ze uiteindelijk ruimschoots als winnares van dit tactische onderdeel over de streep kwam, verbaasde haar zelf nog het meest. Waar gerekend werd op Yvonne Hijgenaar – uiteindelijk tweede na protest ten koste van Shanne Braspennincx – veroverde Ligtlee de nationale titel.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Geweldig jongens,!,, Eeen goed begin is het halve werk. Opde eerste dag van het nieuwjaar 2013 staan jullie weer fier op de Nederlandse sportkaart. Fantastisch, de Stroeten timmeren aan de weg in alle bescheidenheid en met beide benenop de grond. Een goed voorbeeld doet goed volgen,wie volgt ???

We zijn trots op onze neven en hun naaste families, die meer dan wie ook verbonden voelen met elkaar. In 2013 doorgaan op de alvast goed ingeslagen weg.

H.gr. Gelmer Stroetina.

Stroetinga, Hilversum - woensdag, 2 januari 2013


sport
Familieberichten
Advertenties