De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Sportmaandag, 29 oktober 2012

Ariane Beemd wint op Victoria Park na zinderende finish

Wolvega | Reikhalzend keken de liefhebbers zaterdag op de drafbaan Victoria Park in Wolvega uit naar de Breeders Crown voor merries. Eindelijk zou duidelijk worden wie de beste oudere merrie van dit moment is. Ariane Beemd, Aida Boko, Alabama K en Zulaika River kregen dit stempel de afgelopen jaren allemaal al eens mee. Nu liepen ze alle vier tegen elkaar.

Hans Sinnige
Verwacht werd dat Alabama K met Peter Strooper aan kop het tempo zou gaan maken, maar dat gebeurde niet. Zulaika River nam de kop en behield die. Achter haar werden achtereenvolgens Ariane Beemd, Alabama K, Aida Boko en Action Transs R naar de reling gestuurd. Met nog 800 meter te gaan koos Ariane Beemd het spoor naast de leider. De twee andere medefavorieten volgden haar en werden de laatste bocht eveneens in stelling gebracht.
Wat volgde was de mooiste finish van het jaar. Neus aan neus stormde het viertal op de finish af. De finishfoto wees uit dat Ariane Beemd met een neusje voordeel had gewonnen, voor Zulaika River, Aida Boko en Alabama K. Het verschil tussen de eerste en de vierde aankomende bedroeg minder dan een halve paardenlengte.
,,Dat was een geweldige finish”, beaamde de winnende rijder Robin Bakker. Hij gaf zijn paard slechts enkele meters voor de streep het beslissende zetje naar voren. ,,Ik mag met haar niet te vroeg aan de kop komen, dan gelooft ze het wel en dat worden we alsnog geklopt. Het paste zo precies.”
De Breeders Crown voor hengsten en ruins werd een makkelijke prooi voor Yesterday. Hij liet de laatste bocht uit de steeds leidende favoriet Andriy Fortuna staan.
De trainers en eigenaren die hun paard wilden sparen en de toppers uit de weg wilden gaan konden starten in de Troost Breeders Crown. Deze koers werd gedomineerd door Zioletta D, een sterke vosruin die dit seizoen vooral op de kleine baan van Alkmaar succesvol was. Dat hij ditmaal in Wolvega won was voor zijn omgeving extra mooi, want voor de stal van trainer Bas Crebas was het de honderdste winnaar van het lopende seizoen.
De Nederlandse sport kan momenteel elke vorm van steun gebruiken, want er komt een storm van ongekende kracht aan. De particuliere financiers die een miljoenenhypotheek op de baan van Duindigt voorschoten eisen hun geld terug. De sportbond kan dit bedrag alleen betalen als Duindigt, het onderpand, snel wordt verkocht. Maar dat willen de financiers niet.
Ze legden beslag op de tegoeden van de bond. Om hen alvast een deel van hun tegoed terug te kunnen betalen wordt per 1 november het prijzengeld in Nederland met 25 procent verlaagd.
Overigens heeft Wolvega daar geen last van, de Friezen zorgen voor hun eigen prijzengeld. Maar voor veel eigenaren en trainers is dit signaal een punt van grote zorg.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties