De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiozaterdag, 25 augustus 2012

Evenementen bereiden zich voor op buien
Leeuwarden | Het slechte weer dat voor vandaag is voorspeld, lijkt een streep door de rekening te zetten van het WK Sportvissen voor dames in Leeuwarden. Bij het NK Fierljeppen in IJlst maken ze zich in de aanloop nog niet echt zorgen.
Voor de organisatie van het WK Sportvissen, vandaag en morgen langs het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden, kan het slechte weer er ook nog wel bij. ,,Er moet al heel secuur worden gevist op kleine visjes”, aldus organisator Onno Terlouw. ,,In het kanaal zit namelijk niet zoveel vis, omdat er deze week onverwacht veel zware schepen met zand langsvoeren voor de aanleg van de Haak om Leeuwarden. Het zal dus maar gaan om een paar vissen. Als er dan ook nog veel golven staan, is het voor de 75 deelnemers lastig om te zien of ze beet hebben. Dan wordt het helemaal een loterij.”
Als de wind hard en ongunstig staat, dan moet de wedstrijd mogelijk zelfs worden stilgelegd. Terlouw: ,,De hengels kunnen breken als het harder waait dan windkracht zes en de wind schuin of dwars over het water staat. Bovendien geleiden de carbonhengels goed, dus bij onweer moet de wedstrijd in ieder geval worden stilgelegd. De competitie duurt van tien uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Als het moet kunnen we later op de dag nog wel weer verder gaan. Als het regent gaan we in ieder geval door. Er zullen dan waarschijnlijk wel minder toeschouwers zijn.”
Naar verwachting gaat het deze ochtend flink regenen, met soms ook onweersbuien. Later op de dag komt de zon nog door. Dan gaat het echter ook harder waaien. Vanavond komen er mogelijk weer onweersbuien.
Het NK Fierljeppen in IJlst begint pas om half twee vanmiddag. ,,Wy meitsje ús der dan ek net drok oer”, vertelt voorzitter Riemer Abma van Fierljepvereniging IJlst. Als het regent, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. ,,Wy hoopje dat we fuort begjinne kinne. En oars wachtsje we it waar efkes ôf.”
Van de harde wind hebben de fierljeppers in elk geval weinig last. Abma: ,,Der komt wierskynlik in súdwester wyn. Dan hawwe de ljeppers de wyn fan efteren.” De harde rugwind zal volgens Abma niet meteen leiden tot nieuwe records. ,,Miskien ljeppe se in bytsje fierder, mar it makket noait folle út.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties