De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Cultuurzaterdag, 25 augustus 2012

Brulboeiorgel wordt gerepareerd
Stavoren | Bezoekers van Stavoren die het brulboeiorgel van Hoite Pruiksma willen horen, moeten nog even geduld hebben. Het innovatieve instrument is stuk en moet worden gerepareerd, aldus de musicus gisteren. ,,Het is aangevaren door een schip. Ook zijn er technische problemen.”
Voorbijgangers constateerden afgelopen week al dat het orgel - dat sinds begin augustus in het water ligt aan het eind van de pier bij strandpaviljoen De Potvis - geen geluid maakte. Pruiksma hoorde het nieuws toen hij donderdag terug kwam van vakantie. ,,Het orgel heeft een dag of vier, vijf goed gewerkt. Daarna ben ik op vakantie gegaan en zijn een paar brulboeien aangevaren door een schip dat niet in het gebied had mogen komen.”
Drie boeien zijn van hun ankers geraakt en liggen nu in de haven totdat ze worden gerepareerd. ,,Blijkbaar is er een stevigere verankering nodig.” Pruiksma hoopt dat hij de brulboeien de komende dagen weer kan maken.

Kinderschoenen

Voor de technische problemen, die verder niets te maken hebben met de aanvaring, schakelt hij hulp in. ,,Er zijn technische moeilijkheden met de radiografische besturing. Op de brulboeien staan accu’s. Iedereen weet wel dat elektriciteit en water niet samengaan, maar wij willen dat toch voor elkaar krijgen. Dit project staat gewoon nog in de kinderschoenen. Er moet een technicus naar komen kijken.”
De musicus is gedreven om het orgel weer aan de praat te krijgen. ,,De dagen dat het wel werkte, heb ik heel veel positieve reacties gehad. Dat is een goede motivatie om het voor elkaar te krijgen. Dat orgel doet echt iets met mensen.”
Pruiksma gaat ervan uit dat het brulboeiorgel op 1 september weer bespeeld kan worden door het publiek.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties