De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiodonderdag, 24 mei 2012

Zwemwater in Fryslân is schoon genoeg
Leeuwarden | Het open water in Fryslân is goed en schoon genoeg om in te zwemmen. Dat laat Wetterskip Fryslân weten.
De Europese Commissie publiceerde gisteren het jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van open zwemwater in de hele Europese Unie. Nederland scoort daarin Europees gezien slecht als het op de kwaliteit van het zwemwater aankomt. Vooral de binnenwateren, zoals rivieren en vennen, voldoen vaak niet aan de gestelde normen.
Volgens het waterschap is dat niet zo gek. ,,Wij leven nu eenmaal in een dichtbevolkt gebied”, aldus voorlichter Manon Sluijter. ,,We moeten ermee leven dat er af en toe een probleem kan ontstaan. Mensen kunnen af en toe ziek worden van bijvoorbeeld blauwalg. Dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen door te waarschuwen.” Fryslân komt er ten opzichte van de rest van het land goed vanaf.
Naast Nederland voldoen ook in Bulgarije, Letland, Luxemburg en België relatief weinig plaatsen aan de strengste richtwaarden. In Kroatië, Malta en Griekenland is het daarentegen prima zwemmen in buitenwater. De zwemwaterrichtlijn stamt uit 2006.
Eerder berichtte Wetterskip Fryslân dat het met de waterkwaliteit bij aanlegplaatsen voor de recreatievaart slecht gesteld is. Dit komt doordat watersporters nog altijd te vaak hun toiletwater lozen op het oppervlaktewater. Dat is sinds 2009 verboden.

Koud water

De Reddingsbrigade waarschuwt intussen voor de lage temperatuur van het water. Mensen die komend pinksterweekeinde willen gaan zwemmen in open water, kunnen dit beter alleen doen op plaatsen waar toezicht is. De temperatuur van het water is momenteel op de meeste plaatsen 11 of 12 graden. Mensen kunnen onderkoeld raken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties