De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Geloof & Kerkmaandag, 14 mei 2012

Festival316: ‘het begin van een landelijke opwekking’

Festival316 in Ureterp is het begin van een opwekking, gelooft Joop Gankema, directeur van stichting Opwekking. Met vierduizend mensen was het evenement zaterdag opnieuw uitverkocht.

Lodewijk Born
Ureterp | ,,Hier in Fryslân gaat het gebeuren. Hier gaat een generatie opstaan die Nederland op zijn kop zal zetten.” Het waren zaterdagavond in Ureterp woorden van Joop Gankema. Hij was voor het eerst op Festival316 te gast. ,,Ik vind het een voorrecht om hier vanavond te zijn”, zei hij vanaf het grote podium tegenover duizenden mensen.
De voorman van de pinksterconferentie die over twee weken in Biddinghuizen plaatsvindt, werd ooit in het kerkje van Westhem geroepen door God. Nu ziet hij opnieuw een opwekking voor zich, maar dan komend vanuit een nieuwe generatie. Te beginnen in Fryslân.
Gankema was gevraagd om een verhaal te houden rond de collecte - ,,wat een waardeloos woord” - en vroeg mensen om hun nek uit te steken, verantwoordelijkheid te nemen. ,,Durf jij te investeren in het Koninkrijk van God op een manier zoals dat nog nooit vertoond is in Nederland?” Via een invulkaart konden bezoekers aangeven hoe ze het festival financieel willen steunen.
Na vijf jaar Festival316 lijkt het tijd voor een nieuwe stap, zo bleek vorige week al, toen bekend werd gemaakt dat Festival316 richting een meerdaags evenement wil. In samenwerking met Opwekking en New Wine.
De vierduizend bezoekers - het festival was wederom uitverkocht - moesten het zaterdag nog met één avond doen. Met de optredende artiesten NewWorldson, The Gentlemen, Philippa Hanna, InSalvation, Andre van Zyl, Damascus, Breeze en een voor de gelegenheid samengesteld megakoor. Op weinig festivals zul je als bezoekers bij binnenkomst gratis oordopjes krijgen; wel bij Festival316. Het is één grote ontmoeting van christenen van alle leeftijden. Dus ook van ouderen (vijftigplus) die lang niet allemaal van keiharde praisemuziek houden.
Festival316 is veel meer dan een festival met bands en artiesten. De een komt voor de muziek, een ander is niet weg te slaan bij een klimwand. Weer een ander vind je in de Game Zone waar het spel Need for Speed met verve wordt gespeeld. ,,Hierin wordt niemand doodgereden”, zegt iemand om aan te geven dat het geen gewelddadig spel is.

Dansen

‘Dit is de dag die U mij geeft. U maakt mij blij. U prijs ik Heer’, schalt er door de tent tijdens het optreden van de band Breeze met het megakoor. Sommigen dansen uitbundig. Het is een verzameling van gelovigen uit allerlei plaatsen van Rotterdam tot Ureterp zelf. ,,Ek efkes om de hoeke sjen?”, zo begroeten mensen elkaar. Zo is het. Festival316 is ontmoeting in een ontspannen sfeer waarin niets moet. Een ieder zoekt zijn eigen weg op het terrein. Jan Geertsma (43) is een van de mensen uit het dorp zelf. Hij roemt de saamhorigheid. ,,Het is hier met elkaar, er is verbondenheid.”
Er zijn heel wat organisaties te vinden in en rond de tent, want hier kun je nu eenmaal een heleboel mensen bereiken. Ook de kiesvereniging Opsterland van de ChristenUnie is aanwezig met een stand. Anne Bonthuis: ,,We willen als politieke partij laten zien dat wij er zijn.” Hij vertelt dat het gesprek ,,al snel gaat over de landelijke politiek en de bezuinigingen” en dat ook met jongeren wel gesprekken gevoerd worden. ,,Men is over het algemeen wel positief over de ChristenUnie.”
De stand van de buren, Yssa.nl, betreft de verkoop van christelijke merchandising. Heel wat zilveren kruisjes worden verkocht en ,,kaarten zijn enorm populair”, vertelt Dave van der Oest. Ter plekke kan voor 17,90 euro een christelijk T-shirt worden gedrukt. My Jesus. I’m lovin Him, een persiflage op McDonalds is erg populair. Net als de Burger King-variant (Jesus is King).
Festival316 blijkt een bijzondere aantrekkingskracht te hebben, ook om je voor in te zetten. Maria de Gooijer (22) uit Alkmaar schreef in februari een open sollicitatie naar de organisatie. Ze heeft de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming gedaan. ,,Ik wil bijdragen aan het verkondigen van Jezus.” Vanavond is ze op het festival om ,,te kijken of er een klik is”. Die is er wel, blijkt uit haar enthousiasme. Ze ziet veel kansen voor het festival, ook omdat het zo breed is qua leeftijden.

Topband

Tim Dik, projectleider evenementen van de Evangelische Omroep, heeft er voor gezorgd dat NewWorldson aan het eind van de avond helemaal los kan gaan. Het is een topband die bijvoorbeeld ook op Flevo stond. Dik boekt al enkele jaren de buitenlandse bands voor het Friese festival. ,,Ik ben vanaf het begin onder de indruk hoe goed dit festival georganiseerd is.” Hij denkt zeker dat er potentie is om verder te groeien. ,,Zeker als je ziet hoe snel het in de afgelopen vijf jaar is gegaan.”
Joop Gankema’s oproept blijkt in ieder geval aan het eind van de avond gezorgd te hebben voor een kleine honderd nieuwe vrienden die het festival structureel willen steunen. Het was vanmorgen nog niet bekend hoeveel de collecte heeft opgebracht. Dat wordt de komende dagen bekeken.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties