De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Economievrijdag, 11 mei 2012

Achtkarspelen moet dagrecreatie stimuleren
Simon Talsma
Harkema | In de gemeente Achtkarspelen moeten op veel gebieden kleine stapjes worden gezet om de economie in dit gebied te versterken. Veel animo om grote projecten op te zetten is er niet, werd gisteren duidelijk op het symposium dat werd gehouden op de Expo Achtkarspelen in Harkema. Notaris Margreet Mook en Tom de Boer van Rabobank Burgum-De Lauwers pleitten er voor om veel meer te doen met de dagrecreatie in het gebied. ,,Het gaat niet alleen om het aantal overnachtingen hier te verhogen. Er zijn hier vele trekkers zoals de openluchtspelen en het Concours Hippique, hier is nog veel meer mee te doen.”
Volgens De Boer is het dan wel zaak om meer samen te werken. ,,Het aantal overnachtingen en het aantal mogelijkheden is hier beperkt. Als ondernemers bijvoorbeeld arrangementen met gelegenheden rondom deze gemeente opzetten, kun je nog meer rendement behalen.”
Waarnemend burgemeester Piet Adema ziet vooral mogelijkheden in het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. ,,Nationaal en internationaal staat dit gebied op de kaart. We kunnen hier veel meer mee doen dan nu het geval is. Bijvoorbeeld door de Kruidhof in Buitenpost als toegangspoort van dit gebied te presenteren. Alle recreatie moet hiervandaan beginnen. Met een bezoekerscentrum als uitvalsbasis en fietsen die klaar staan om het gebied te verkennen.”
Adema bestreed de indruk die er bij sommigen leeft dat er op recreatief gebied, maar ook in andere sectoren amper wat gebeurt. ,,Er gebeurt hier al heel veel. Het zijn vooral veel kleine initiatieven. Wat vooral beter moet is het vermarkten van alles.”

Gratis opleiding

Volgens de burgemeester is de economie in Noordoost-Fryslân ook gebaat bij het beter op elkaar aansluiten van onderwijs en bedrijfsleven. ,,De eerste initiatieven zijn er. Het onderwijssysteem moet op de kop. We financieren nu allerlei opleidingen voor veel mensen die niets waard blijken te zijn. Wel hoog gekwalificeerd, maar geen werk in de buurt. Maar ook andersom. Hier zijn nog veel vacatures voor technische functies, maar geen mensen. Zo blijkt dat er in Drachten bij Philips ongeveer zeventig vacatures maar niet ingevuld kunnen worden. Opleidingen voor werk waar in de nabijheid veel behoefte aan is, moet gratis worden. Voor opleidingen waar amper werk in te vinden is, mag best veel meer worden betaald.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties