De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Geloof & Kerkvrijdag, 11 mei 2012

Leger des Heils blijft na 125 jaar vernieuwen
Reinald Molenaar
Amsterdam | De Nederlandse afdeling van het Leger des Heils bestaat 125 jaar. Vanavond wordt het samen met koningin Beatrix gevierd in de Westergasfabriek.
Het duurzame winkelconcept 50|50, de catering van een sportcentrum en workshops op het gebied van zang, dans, beeldende kunst en muziek: het innovatieve karakter van het Leger des Heils is al die jaren aanwezig geweest. Dat betogen communicatieadviseur Diana Kroeze en Cornel Vader, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg. Het Leger is hip, menen ze.
Kroeze: „William Booth, de grondlegger van het Leger in Engeland, trok rond de vorige eeuwwisseling in zijn land veel publiek met een ‘motorcar campaign’. Daarbij kreeg hij veel mensen op de been, omdat een auto in die tijd nog een zeldzaamheid was. Zo probeerde hij mensen met het Evangelie te bereiken.”
Ook volgens Cornel Vader is er inhoudelijk niet veel veranderd ten opzichte van 125 jaar geleden. „Ik denk dan aan de match factories, de luciferfabrieken die door Booth werden opgezet in Engeland. Hij zorgde ervoor dat de ongezonde productie van lucifers verbeterde door schone materialen te gebruiken. Dit lijkt heel erg op wat wij tegenwoordig doen met het concept 50|50, waarbij hoogwaardig voedsel en een eigen kledinglijn worden geproduceerd. Zo worden cliënten, bijvoorbeeld ex-drugsverslaafden, klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.”
Die praktische instelling is volgens Vader een van de meest in het oog springende karaktertrekken van de grondleggers van het Leger. „Als je ziet dat er nood is moet je iets doen. Met hart en hand. ‘Ga en doe iets’, dat was en is het motto”, aldus Vader.
Het Leger des Heils werd in 1865 in Engeland opgericht door de predikant William Booth (1829-1912). Deze week precies 125 jaar geleden vond de eerste Nederlandse bijeenkomst plaats.
Booth, lange tijd voorganger van een methodistische geloofsgemeenschap, sloot zich in 1865 aan bij een werkgroep die zich bezighield met evangelisatie onder de armen in Oost-Londen. Vanuit deze werkgroep ontstond The Christian Mission, die vanaf 1878 The Salvation Army heette.
Booth deed er alles aan om het leger ook in het buitenland bekendheid te geven. In 1886 legde hij contacten met Nederlanders om een vestiging in Amsterdam te beginnen, zo staat te lezen in het boek Met de vlag in top, de geschiedenis van het Leger des Heils in Nederland (1886-1946), van Johan Ringelberg.
De eerste Nederlandse heilssoldaat was Gerrit Juriaan Govaars. Govaars kreeg op 21-jarige leeftijd een Franse Strijdkreet de krant van het leger, in handen. Geënthousiasmeerd door het blad, organiseerde Govaars met enkele anderen op 8 mei 1887 de eerste Nederlandse samenkomst van het Leger des Heils aan de Gerard Doustraat in Amsterdam. Nu telt de kerkelijke afdeling van het leger zo’n zesduizend leden.
Op dit moment is het leger actief in 126 landen. In Nederland zijn er zo’n zesduizend mensen in dienst.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties