De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Economievrijdag, 11 mei 2012

Ook in deze moeilijke tijd is economie Noorden krachtig
Groningen | Het valt niet te ontkennen dat ook in het Noorden de economie minder goed draait. De bouw en middenstand hebben het lastig. Maar de dragende industrie met voeding en chemie doet het ook in Fryslân nog goed. Dat zegt directeur Siem Jansen van de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM).
De NOM presenteerde gisteren de cijfers over 2011. De maatschappij investeert in het noordelijk bedrijfsleven met durfkapitaal en spreekt met enkele duizenden ondernemers jaarlijks. ,,Ook in deze mindere tijden is het bedrijfsleven krachtig. Natuurlijk is er het omvallen van Noppert in Heerenveen. De bouw heeft het moeilijk. Maar over het algemeen valt het aantal faillissementen, ook in Fryslân, mee. De voedingsbedrijven en metaalsector doen het goed”, aldus Jansen.
Het afgelopen jaar leed de NOM wel een klein verlies van 1,3 miljoen euro. Ruim tien miljoen euro werd in de noordelijke economie gestoken. 12,8 miljoen euro ging naar innovaties en productontwikkeling. Door bedrijven hierheen te halen of te houden, werden 446 banen gecreëerd of behouden, meldt de NOM.
Ook dit jaar wil de NOM weer meer dan tien miljoen euro in de noordelijke economie steken. ,,Daarbij blijven we kritisch, maar nemen we ook risico bij innovatieve en kansrijke projecten.”
De NOM moet door overheidsbezuinigingen op subsidie waarschijnlijk terug in werknemertal. Van de vijftig banen verdwijnen er enkelen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties