De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Sportvrijdag, 11 mei 2012

Beter Cambuur kan wel leven met 0-0

Op basis van beter spel en genoeg kansen had een zege voor Cambuur gisteren niet misstaan in het eerste play-offduel met eredivisionist VVV-Venlo. Toch konden de Leeuwarders na afloop wel leven met 0-0. Zondag is de return in Limburg. ,,Het spel was goed. En de uitgangspositie nu ook.

Gerard Bos
Leeuwarden | Cambuur (nummer 7 van de eerste divisie) dat VVV (nummer 16 van de eredivisie) op eigen veld op 0-0 houdt; das voorwaar niet slecht. Zeker niet als dat gebeurt in het eerste duel van een tweeluik waarin uitdoelpunten dubbel tellen. Maar het besef dat ze de betere ploeg was en ze dat - ondanks genoeg kansen - niet bekroonde met een zege, was een domper voor Cambuur, Alles afwegende was bij staf en spelers van gemengde gevoelens na afloop echter geen sprake. Het glas is in Leeuwarden halfvol, zo bleek.
,,Het is een goede uitslag en wat me vooral goed doet, is de manier waarop de ploeg heeft gespeeld. We waren de betere. Als er een ploeg was die het verdiende om te winnen, waren wij dat, verwoordde Cambuurtrainer Alfons Arts na de eerste ontmoeting met VVV-Venlo het gevoel van velen.
Natuurlijk had Cambuur graag gewonnen. Maar de trainer wilde er maar mee aangeven dat er perspectief is voor de return. ,,Wij spelen om te winnen, dan zijn wij op ons best. Dat zag je ook vanavond tegen VVV. Alleen: spelers moeten het wel durven, lef tonen. En dat hebben ze gedaan. Daarom kun je uiteindelijk alleen maar tevreden zijn. De ploeg verdient een compliment.
Een kritische kanttekening is echter op zn plaats: Cambuur had inderdaad de zege verdiend, maar zonder te scoren, heeft nog nooit iemand een wedstrijd gewonnen. En dat scoren, daar ontbrak het aan. Net als in de duels in de eerste ronde tegen MVV. Kansen waren er gisteren genoeg, maar de Leeuwarders slaagden er niet in om VVV-doelman Dennis Gentenaar te passeren.
Iedereen bij Cambuur realiseerde zich na afloop dat een overwinning binnen handbereik was geweest. VVV kreeg pas diep in de tweede helft wat meer grip op de Leeuwarders, die toen al op voorsprong hadden kunnen en misschien wel meten staan.
Arts: ,,We begonnen gelijk goed, het publiek ging er ook meteen achter staan en dat bleef zo. Dan is het jammer dat je jezelf en de toeschouwers niet beloond met een doelpunt. Dat had snel gekund, want volgens mij hadden we al na een paar minuten een strafschop moeten hebben. Maar goed, die beelden moet ik eerst eens terug gaan kijken.
De trainer doelde op een vermeende overtreding op Martijn Barto, toen de spits een voorzet van Oguzhan Trk voor het intikken had. Scheidsrechter Liesveld twijfelde echter geen seconde: geen penalty.
Barto was voor rust ook nog gevaarlijk via een kopbal en een schot dat naast de Limburgse goal belandde. Cambuurs grootste kans was echter voor Erik Bakker. De middenvelder had pech dat hij kort voor rust slechts de lat trof.
De eredivisionist uit Venlo stelde er bitter weinig tegenover op de door hevige regenval geteisterde Leeuwarder grasmat. VVV kwam niet verder dan een totaal mislukt stiftballetje van Ucheh Nwofor. Oog in oog met Cambuurdoelman Marco Bizot faalde hij wel heel erg opzichtig.
Ook na de pauze koos de thuisclub de aanval. Cambuur troefde VVV zowel fysiek als speltechnisch af en de Leeuwarders roken bloed. Trk vergat een kwartier na rust de bal tijdig af te leggen op Barto en Bob Schepers zag even later een schot ternauwernood naast dwarrelen.
Cambuur kreeg het publiek op de banken en het volume nam nog meer toe toen Mark de Vries een kwartier voor tijd inviel. De spits maakte zijn rentree na twee maanden afwezigheid. Hij was meteen dicht bij een treffer na een gevaarlijke kopbal van ploeggenoot Robert van Boxel.
Ook VVV had echter een lange, sterke aanvaller ingebracht: Michael Uchebo. Zijn entree, in combinatie met de ruimte die het aanvallend spelende Cambuur weggaf, zorgde voor kansen voor de Limburgers. Vleugelspits Steven Berghuis raakte bijvoorbeeld de paal en vond in de slotfase Bizot op zijn weg. Zo bleef het doelpuntloos in Leeuwarden.
Voor Cambuur is de uitgangspositie voor de return door het resultaat (lees: het houden van de nul) gunstig. In de play-offs ligt de druk sowieso bij de eredivisionist en na gisteravond is die alleen maar toegenomen. VVV heeft zondag in Venlo alles te verliezen, Cambuur heeft alles te winnen. Maar scoren, dat moet dan wl gebeuren.
SC Cambuur - VVV-Venlo 0-0. Scheidsrechter: Liesveld. Gele kaart: Berghuis (VVV-Venlo). Toeschouwers: 6743.
SC Cambuur: Bizot; Droste, Hese (77. ztrk), Van Boxel, Vosselman; El Makrini, Trk, Bakker; Dissels, Barto (88. Marco van der Heide), Schepers (74. De Vries).
VVV-Venlo: Gentenaar; Timisela (80. Fleuren), Vorstermans, Yoshida, Leiwakabessy; Meeuwis, Holla, Kruijsen (56. Maguire); Berghuis, Nwofor (56. Uchebo), Wildschut.
ONS COMPLETE SPELERSRAPPORT LEZEN? Wie kreeg een hoog cijfer? Wie een laag cijfer? En wat voor zinnetjes bedachten we er dit keer bij?
U leest het vandaag in de papieren editie van het Friesch Dagblad, met een complete pagina over de play-offs van SC Cambuur. Verkrijgbaar op handzaam tabloidformaat en volledig in kleur, voor maar 1,50 euro!

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties