De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiozaterdag, 5 mei 2012

Ondanks regen drukte verwacht op 5 meifeest
Leeuwarden | In Nederland wordt vandaag massaal de vrijheid gevierd. In Fryslân worden zo’n zestig- tot tachtigduizend bezoekers op het Befrijdingsfestival in Leeuwarden verwacht, ondanks de matige weervoorspelling. Met temperaturen tussen de 10 en 11 graden wordt het wellicht de koudste Bevrijdingsdag van de afgelopen 21 jaar.
Vorig jaar trok het festival in Leeuwarden ruim tachtigduizend bezoekers. ,,De drukte van vorig jaar gaan we niet halen”, zegt Jorrit Volkers, voorzitter van Stichting Befrijdingsfestival Fryslân. ,,Het is echt weersafhankelijk. Vorig jaar was het mooi weer. Nu zijn de voorspellingen niet geweldig.”
De festivalgangers in Leeuwarden, Groningen en Zwolle treffen het mogelijk nog het meest met het weer. Het KNMI voorspelt dat deze steden het nog het droogst houden vandaag. Volgens het KNMI was de echte Bevrijdingsdag, op 5 mei 1945, de laatste van een periode met guur weer en veel neerslag.
Het hoofdpodium van het Friese Befrijdingsfestival staat op het Oldehoofsterkerkhof. Hier treden de publiekstrekkers Alain Clark en Elske DeWall op. Daarnaast zijn er nog vier podia verspreid door de stad. Op het Noarderwynpodium aan de Wissedwinger treden veel Friese artiesten op, onder wie Piter Wilkens, Die Twa en Anneke Douma. Ook is er net als voorgaande jaren de Befrijdingsmarkt op de Groeneweg.
De politie zegt, net als andere jaren, goed voorbereid te zijn op de massa’s mensen. Hoeveel agenten er op de been zijn, kan een woordvoerder niet zeggen. ,,Maar het is een groot festival, met horeca, dus we hebben voldoende mensen.”
Naast het Befrijdingsfestival zijn er in Fryslân vandaag nog diverse evenementen. Zo rijden de oude legervoertuigen van Keep them rolling door de provincie en is er tot en met morgen een tentoonstelling over de oorlog in de Sint Magryttsjerke in Boksum.
* De veertien Bevrijdingfestivals in Nederland vormen samen het grootste muziekevenement van het land. Het Friese Befrijdingsfestival bestaat sinds 1992

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties