De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiomaandag, 30 april 2012

Grillig eind aan natte maand
Leeuwarden | Het weer laat zich eind april van zijn grilligste kant zien. De maand was volgens het KNMI al vrij koud, somber en nat, maar zaterdag kwam daar nog een portie wind en regen overheen.
Het leidde in Fryslân tot enige overlast, waarbij een omgevallen lantaarnpaal op het parkeerterrein van de Albert Heijn in Leeuwarden het meeste de aandacht trok. Ook werden enkele voetbalwedstrijden afgelast, waaronder de eersteklassewedstrijd Buitenpost-Meppel. De KNRM was juist blij met het weer. De redders spraken op hun jaarlijkse open dag van ,,echt reddingbotenweer”. Veel bezoekers die een vaartochtje aandurfden, kwamen doorweekt aan de wal.
De verschillen waren opvallend groot. In Leeuwarden kwam het kwik niet boven de 9 graden op zaterdag en viel er bijna tien millimeter neerslag, terwijl het in Twente even 20 graden was.

Oostenrijk: 32 graden

Die grote verschillen vielen in Europa nog meer op. Zo werd in Oostenrijk zaterdag 32 graden gemeten, de hoogste waarde op een aprildag sinds het begin van het registeren van het weer. In het Duitse München werd zaterdag 31,7 graden gemeten, terwijl de Zwitserse meteorologische dienst sprak van ,,de eerste tropische nacht van het jaar”. Dat houdt in dat het in de meeste delen van het land boven de 20 graden bleef.
Het april-warmterecord wordt veroorzaakt door een föhnstorm, die subtropische lucht vanuit de Sahara naar Midden-Europa brengt. De hitte heeft ook negatieve effecten, want in het Zwitserse kanton Wallis zijn al twee bosbranden gemeld.
Voor vandaag wordt voor Fryslân beter weer voorspeld. Het kan warmer dan 20 graden worden.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties