De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Sportwoensdag, 18 april 2012

Zwaluwen grijpt laatste strohalm

Oentsjerk | Leeuwarder Zwaluwen leeft nog. De hekkensluiter in de eerste klasse E zorgde gisteravond na een waardeloze eerste helft voor een opmerkelijke comeback in het duel met VC Trynwâlden en zegevierde met 2-3. Het was, na zes verliespartijen op rij, pas de derde overwinning van het seizoen voor de Leeuwarder equipe van interim-coach Johan Groote. Desondanks mag Zwaluwen, dat nog een flinke achterstand heeft op de concurrentie, een sprankeltje hoop blijven koesteren op handhaving.

Sido Scholten
,,De eerste helft was een ramp.” En dus schreeuwde Groote, eveneens trainer-coach van de succesvolle zondaghoofdklasser Sneek, zich schor aan de zijlijn in een poging de wankele organisatie bij zijn team op orde te krijgen. ,,Dit elftal mist automatismen, dus moet ik veel corrigeren”, wist de oefenmeester, die vorige maand het stokje bij Zwaluwen overnam van de weggestuurde Marcel Valk. ,,Ik wilde niet het lachertje van deze klasse worden, want daarvoor heeft deze groep te veel kwaliteit.”
Wie echter na het aanschouwen van de eerste 45 minuten in een koud en nat Oentsjerk openlijk had uitgesproken nog kansen te zien voor Zwaluwen had vast en zeker hoongelach over zich heen gekregen. De gasten stonden tegen een oppermachtig Trynwâlden met 2-0 achter, een bescheiden score gezien het aantal doelrijpe kansen van de thuisclub. ,,Er was totaal geen beleving bij de ploeg. Ik denk dat je met 7 of 8-0 achter had kunnen staan”, overdreef spits Mark Kleefstra bepaald niet. ,,We hadden een engeltje op de lat zitten en dat was nog niet vaak het geval dit seizoen. We hadden geluk dat het nog maar 2-0 stond.”
De twee Oentsjerker treffers kwamen beide van de schoen van Fedde Durk Kingma, die met zijn snelheid de verdediging van Zwaluwen meerdere malen doldraaide, maar zijn medespelers een flink aantal gouden kansen zag verprutsten. Kingma zelf mikte tien minuten voor de pauze wél fraai raak met een afstandspegel in de kruising. Toen hij vlak voor het rustsignaal met een eenvoudige loopactie de Leeuwarder defensie voor de zoveelste keer te snel af was en de bal achter keeper Simon Skarey prikte, leek de wedstrijd gespeeld: 2-0.
Die gedachte kwam het elftal van trainer Riemer Kooistra na rust duur te staan. ,,Ineens konden we wel de druk erop houden. Ik kan het niet verklaren”, aldus Kleefstra. ,,In de eerste helft werden we overlopen, na rust liet Trynwâlden de teugels vieren. Ze liepen wat meer achteruit.” Toch werden de Leeuwarders amper gevaarlijk. De snel na elkaar gescoorde goals van de gasten kwamen feitelijk alle uit de lucht vallen.
Eerst reageerde Kleefstra attent op zwak uitverdedigen, amper een minuut later strafte de aanvalsleider een dekkingsfout simpel af, waardoor het als bij toverslag 2-2 stond. Tot grote vreugde van de gasten tekende Kleefstra drie minuten na de gelijkmaker ook nog voor een loepzuivere hattrick door uit een voorzet van captain Edwin Nicolai via de lat de 2-3 binnen te schieten. ,,Ik heb in twee wedstrijden ooit vijf doelpunten gemaakt”, lachte Kleefstra. Bij dat aantal kwam hij nu niet in de buurt, want Zwaluwen moest in de slotfase ver terug.
Met de moed der wanhoop probeerde Trynwâlden nog wat te forceren via met name de watervlugge Kingma, maar keer op keer stuitte het op de ineens zeer stabiel ogende Leeuwarder defensie, die in het eerste bedrijf nog zo lek als een mandje was gebleken. Zwaluwen trok zodoende op wonderlijke wijze de eerste overwinning over de streep sinds de 2-0 zege tegen stadsgenoot Blauw Wit’34 eind februari.
De ploeg van Groote wacht nog drie thuisduels tegen achtereenvolgens de middenmoters Holwierde, LTC en Meppel. Tussendoor gaat Zwaluwen op bezoek bij Buitenpost, dat vijfde staat. ,,Het wordt lastig, heel lastig”, wist Kleefstra. ,,We wisten voor deze wedstrijd dat het de allerlaatste strohalm voor ons zou zijn, omdat we anders de rest van het seizoen voor niets meer hoefden te voetballen. Daarvan zou niemand vrolijk zijn geworden. Nu is het vol gas en hopen.”
VC Trynwâlden - Leeuwarder Zwaluwen 2-3 (2-0). 37. Fedde Durk Kingma 1-0, 45. Kingma 2-0, 63. Mark Kleefstra 2-1, 64. Kleefstra 2-2, 68. Kleefstra 2-3. Scheidsrechter: J. Kraak (Oudega, Súdwest-Fryslân ). Gele kaarten: Hung Pham, Sietse Jansma, Mark Kleefstra en Thomas Helfferich (allen Leeuwarder Zwaluwen).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties