De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Economiewoensdag, 18 april 2012

Garnalenpelsters protesteren
Tanger | Garnalenpelsters in het Noord-Marokkaanse Tanger hebben gisteren en vandaag actie gevoerd om te protesteren tegen slechte werkomstandigheden. De vrouwen klagen erover dat hun werkgever geen of te weinig sociale premies afdraagt en met contracten sjoemelt.
Hoewel Marokko een werkweek van 44 uur kent, moeten de vrouwen vaak dertien uur per dag werken om een redelijk dagloon bij elkaar te verdienen. Ook is er geen vervoer voor het personeel, terwijl ze ’s nachts naar hun werk gaan.
Veel Nederlandse vishandelaars laten garnalen die ze in Nederland vangen naar Marokko vervoeren om ze daar te laten pellen. De garnalenpelsters die nu staken werken voor Mernissi, een bedrijf dat garnalen pelt voor onder andere de Nederlandse bedrijven Telson en Roem van Yerseke.
Een woordvoerder van Roem van Yerseke zegt geschrokken te zijn van de berichten: ,,Voor zover wij weten, wordt er op dit bedrijf conform Europese richtlijnen gewerkt, anders zouden wij ook geen exportvergunning krijgen. Als de klachten van de werkneemsters allemaal kloppen, zouden we dat zeer ernstig vinden.”
Volgens een woordvoerder van de Marokkaanse vakbond UMT leeft geen enkel garnalenpelbedrijf de regels na. Ook bij de Nederlandse bedrijven Klaas Puul (Volendam) en Heiploeg (Zoutkamp), die eigen vestigingen in Tanger en Tetouan hebben, zou in de visie van de UMT veel mis zijn. Een woordvoerster van Heiploeg bestrijdt dat. ,,Wij volgen de Marokkaanse wet, dragen sociale lasten af en betalen vakantiedagen. Daarnaast regelen we het vervoer van alle pelsters.” Heiploeg laat wekelijks gemiddeld twaalf vrachtwagens vol ongepelde garnalen naar Marokko rijden. Jaarlijks is dat twaalf miljoen kilo ongepeld, waarvan vier miljoen kilo gepeld terugkomt.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties