De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 12 april 2012

Woningmarkt: nog jaren nodig voor herstel
Leeuwarden | De woningmarkt in Fryslân zakt verder weg. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal verkopen in vergelijking met de laatste maanden van 2011 met 9,2 procent naar 620 woningen.
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2011 daalde het aantal afgeronde transacties zelfs met ruim 25 procent. ,,Het is het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008”, aldus Albrecht Kok, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, afdeling Fryslân.
Ook de gemiddelde transactieprijs daalde fors met bijna 5 procent. Een daling die overigens gelijk is aan het landelijk gemiddelde, aldus Kok. Een verkochte woning doet in Fryslân op dit moment gemiddeld ruim 177.000 euro.
De slechte cijfers van het afgelopen kwartaal maken, in combinatie met het teruglopend aantal vergunningen voor nieuwbouwprojecten, dat het nog jaren gaat duren voordat de markt hersteld is. ,,Zonder nieuwbouwprojecten krijg je geen doorstroming en die is nodig om de markt weer in beweging te krijgen. Als er nu minder bouwvergunningen aangevraagd worden, dan merk je dat effect over een paar jaar. En mocht de economie weer aantrekken en er weer vraag ontstaan, dan duurt het ook nog wel even voordat zich dat vertaalt in opgeleverde nieuwbouwprojecten”, aldus Kok.
Of de woningmarkt zich herstelt, en wanneer, blijft koffiedik kijken, meent Kok. ,,Het is slechter dan het eerste kwartaal van 2009, het dieptepunt op de markt tot nu toe. Er is onzekerheid over de financiering, met de overdrachtsbelasting en de hypotheekrenteafrek. De economie loopt slecht, de werkloosheid neemt toe. Of en wanneer het herstel inzet, daarover zijn de verschillende deskundigen het op dit moment helemaal niet eens.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties