De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 12 april 2012

Afgebrande molen mogelijk opnieuw opgebouwd
Burum | De afgebrande molen in Burum moet helemaal in oude luister worden hersteld. Dat is de conclusie van een overleg van belanghebbenden dat gisteren is gehouden. Eigenaar Stichting Erfgoed Kollumerland, Dorpsbelangen Burum, de plaatselijke beheerscommissie van de molen en de vier vrijwillig molenaars hebben besloten ,,voor goud te gaan”.
Dat zegt voorzitter Pieter Anko de Vries van Dorpsbelangen, tevens vrijwillig molenaar. Het herstel van de molen in oude staat hoeft geen probleem op te leveren omdat de afgebrande voorganger goed is verzekerd. Maar er kan wel een probleem ontstaan met de financiering van het onderhoud. Een nieuw gebouwde molen moet voor minstens 30 procent bestaan uit delen van de oude om in aanmerking komen voor onderhoudssubsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
De kans is klein dat er zo veel delen van de oude verbrande molen uit 1787 kunnen worden gebruikt. Maar er spelen ook andere factoren een rol waarmee de RCE rekening houdt, bijvoorbeeld de landschappelijke waarde. Die is in Burum zeer groot. Op de terp waarop koren- en pelmolen Windlust stond heeft eeuwenlang een molen gestaan, zeker vanaf de zestiende eeuw, zo blijkt uit bronnen. De molen was door zijn relatief hoge positie eeuwenlang vanuit de wijde omtrek te zien.
Erfgoed Kollumerland neemt een externe adviseur in de hand die het hele proces professioneel gaat begeleiden. Daarnaast werd gisteren besloten een commissie op te richten die acties gaat bedenken om extra geld binnen te krijgen. Ook komt er een speciale website en wordt er een eigen rekening geopend.

Verdachten

In totaal werden er tot nu toe zes jongens aangehouden voor de brand. Gisteren werden twee jongens uit Kollum van veertien en vijftien jaar toegevoegd aan het lijstje met verdachten. De jongens werden na verhoor weer naar huis gestuurd.
Voorzitter Aren Vroegindeweij van Stichting Erfgoed Kollumerland koestert geen rancune jegens de verdachten. ,,De verdachten zullen, als ze schuldig zijn, hun straf niet mogen ontlopen, maar er is vooral zorg voor de jongens. We gaan ervanuit dat het niet de intentie is geweest. Dus spreek ze er op aan, maar reken ze niet af.”
Dat is niet de enige oproep van Vroegindeweij. ,,We vragen iedereen om van de restanten van af te blijven. Het kleinste onderdeel kan het verschil maken, omdat we mogelijk zelfs spijkers kunnen hergebruiken.” Ook is de stichting op zoek naar tekeningen van de molen. ,,Er zijn bij onze stichting geen bouwtekeningen, dus alles kan mee werken.”
Vroegindeweij sprak de hoop uit om de molen opnieuw te bouwen. ,,We denken dat er voldoende geld is om de molen voor de derde keer te bouwen. Het wordt inmiddels Windlust drie of vier.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties