De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 februari

Regiodonderdag, 12 april 2012

Anker heeft hecht team nodig in strijd
Ruurd Walinga
Drachten | Er gaat geen dag voorbij of op het advocatenkantoor Anker en Anker in Leeuwarden komen tientallen mails binnen in verband met de Amsterdamse zedenzaak. ,,Gisteren hadden we er weer 53”, vertelde Wim Anker gisteren op de Biningsdei van de Friese Christelijke Plattelandsvrouwenbond in De Lawei in Drachten, waar hij als spreker was uitgenodigd.
Anker stelde nog eens nadrukkelijk dat ieder mens een eerlijk proces verdient. Dus ook Robert M., voor wie hij maandag pleit voor de Amsterdamse rechtbank. ,,Hoe verschrikkelijk u het ook vindt, wij zorgen ervoor dat de hand van Vrouwe Justitia niet uitschiet, dat de schaal van Justitia enigszins in balans blijft. U vindt het misschien een ver-van-mijn-bedshow? Maar dat is het niet. U kunt morgen te maken krijgen met politie en justitie, uw neef, uw buurman. Onze klanten zijn een afspiegeling van de samenleving; dat zijn geen onderwereldfiguren.”
De heftige reacties die de Ankers krijgen naar aanleiding van de verdediging in geruchtmakende zaken, zoals Milly Boele, Ferdi E., de ‘Engel des Doods’ en de Groninger hiv-zaak, gaan de gebroeders niet in hun koude kleren zitten. ,,Het valt niet altijd mee”, zo onthulde hij tegenover de circa zevenhonderd plattelandsvrouwen, ,,altijd weer die vragen en die kritiek. Mijn broer zegt: ‘Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen’. En zo is het. Gelukkig hebben we elkaar en een goed en hecht team. Dat heb je nodig in onze strijd.”
Bij zijn kantoor werken 24 mensen, onder wie tien juristen en drie chauffeurs. Het personeel dat de Ankers aanneemt krijgt ‘levenslang’. ,,Sinds 1991 hebben we slechts één mutatie gehad.” Momenteel worden 150 lopende strafzaken behandeld. In 90 procent gaat het om pro Deo-zaken. ,,We zijn een soort ziekenfondspraktijk.” Drugscriminelen roepen nooit de hulp van de Ankers in. ,,Dat zijn vaak goedbetaalde klanten, maar een van onze principes is: wij houden de regie.”

Grensverleggend

Anker zei tevens dat hij verbaasd was dat Robert M. het Friese advocatenkantoor had ingehuurd voor de verdediging. ,,Er zijn vijfduizend advocaten in Amsterdam. Een telefoontje van Robert M. had ik niet verwacht”, aldus Anker. Zijn landelijke doorbraak is begonnen toen hij in 1987 Ferdi E. verdedigde, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Heijn. De eis was destijds levenslang; Ferdi E. heeft uiteindelijk dertien jaar gezeten. Toen hij in 2001 vrijkwam wist Anker het voor elkaar te krijgen dat hij 700.000 gulden meekreeg omdat zijn WAO-uitkering ten onrechte was gestopt. De wet werd nadien aangepast.
Anker vertelde het meest te genieten van grensverleggende zaken, proefprocessen en zaken die ervoor zorgen dat de wet wordt aangepast.
Van de Friese CPB, die vorig jaar het 75-jarig bestaan vierde, zijn momenteel ruim achttienhonderd vrouwen lid, verdeeld onder 43 afdelingen. Volgens voorzitter Sjoke Sijtsema-Hibma uit Garyp beraadt haar organisatie zich volop over een nieuw te volgen koers. De eerst komende vijf jaren zal de jaarlijkse hoogtijdag in De Lawei nog wel op het programma blijven staan, maar daarna is het onzeker. ,,It is de fraach oft wy sa troch gean kinne mei in jierlikse moetingsdei en in bestjoerenmoarn. Sa lang as ús fuotten it drage kinne komme wy, mar wy sille ús ek beriede moatte hoe geane wy om mei sosjale media en wat is ús taak yn ’e maatskippij”, aldus Sijtsema.
De collecte voor de Stichting Waridi, die projecten in Afrika ondersteunt, bracht circa 2100 euro op. ’s Middags trad Gerrit Breteler op.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties