De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiomaandag, 26 maart 2012

Gooi ze niet weg die oude films, wie weet komen ze nog op tv

Oud filmmateriaal dat op zolder ligt te versloffen, kan heus van bijzondere waarde zijn. Vooral als het laat zien hoe een plaats, zeg Sneek, er vroeger uitzag.

Majelle Hoek
Sneek | Een oude filmprojector - voor acht milimeter filmstrips - laat op een beamer beelden zien van Sneek in de jaren tachtig. Het zijn beelden van Gerrit, de man van Mieke Kluin uit Sneek. ,,Wat was het ook een komiek hč?”, zegt ze weemoedig als haar wijlen man als Sinterklaas in beeld komt. ,,Ja, Gerrit was wel een begrip in Sneek.”
Kluin is in de bibliotheek in Sneek waar het Fries Film Archief (FFA) een zogenoemde Blik op Beeld-dag houdt. Het FFA is begonnen met het organiseren van dit soort dagen om te voorkomen dat mensen interessant beeldmateriaal weggooien. Zaterdag stond de dag in het teken van beelden over Sneek. Mensen konden oud film- en videomateriaal meenemen en dit laten beoordelen op historische waarde.
,,Je weet nooit wat je binnenkrijgt”, zegt Sietze de Vries, die veel ervaring heeft in het behandelen en verwerken voor oud filmmateriaal. Zo maakte hij met zijn productiebedrijf Heit en Mem Video het programma Weromblik, met veel historische beelden uit Fryslân. ,,Je ziet heel verrassende dingen. Het is een soort schatgraven.”
Om de oude films af te kunnen draaien, heeft De Vries voor een filmprojector gezorgd waar 8mm-films op kunnen worden afgespeeld. De twee grijze wieletjes - spoelen - van de projector maken een nostalgisch ratelgeluidje. ,,Dit is zo’n ding die vaders vroeger op zolder hadden staan”, zegt De Vries. ,,Die haalde ze dan met Kerst naar beneden om filmpjes te laten zien.”

Niet naar kijken

Nog steeds zijn de beelden van Sneker Gerrit Kluin te zien. ,,Toen hij overleed in 2002 kon ik er het eerste jaar niet naar kijken”, vertelt zijn vrouw. ,,Nu kijk ik er af en toe naar. Ik heb een hele kast vol films. Overal sjouwde Gerrit zijn statief mee naartoe. De boerderijbrand die nu te zien is, was in de wijk Tinga. Daar is nu een woonwijk. Mijn man zei dat er een boerderij in de brand stond en wilde even filmen. Ik stond er ook bij.”
,,Een goede amateurfilmer was het”, reageert De Vries. ,,Hij kon zijn camera mooi stilhouden.”
Ook Gerard Nijssen is aanwezig in de Sneker bieb. Als beeldresearcher bij het historische tv-programma Andere Tijden is hij altijd te porren voor mooie beelden over het leven van vroeger. ,,Ik zag net een filmpje voorbij komen van een van de laatste tonnenmannen in Sneek. Die had ik graag eerder gevonden. Voor Andere Tijden hebben we een serie over het dorpsleven in Nederland gemaakt. En daarvoor was ik op zoek naar een tonnenman. Wij hadden dat vroeger ook, een tonnetjes-wc. Zo’n man kwam dan langs om de ton te legen. Ik heb er lang naar gezocht en ik zie hem hier - in kleur! - voorbij komen.”
En ook die beelden zijn weer van de man van Mieke: ,,Ik bewaar de films het liefst. Ze hebben veel waarde voor me. Ik denk dat het hier wel in het archief van Sneek terechtkomt. Ergens anders gaan mijn films niet heen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties