De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiowoensdag, 16 november 2011

Provincie schaft zes elektrische bussen aan
Schiermonnikoog | De provincie Fryslân schaft zes elektrische bussen aan die vanaf december volgend jaar moeten gaan rijden op Schiermonnikoog. De bussen blijven eigendom van de provincie en worden in bruikleen gegeven aan de vervoerder die de concessie voor de komende jaren krijgt, meldt gedeputeerde Johannes Kramer.
Alleen via deze constructie is het volgens de provincie mogelijk om deze vorm van duurzaam vervoer op het eiland te stimuleren. De provincie gaat ook zelf een oplaadpunt aanleggen. De nieuwe vervoerder moet wel voor de gebruikte elektriciteit betalen en wordt, zolang de concessie duurt, verantwoordelijk voor de het onderhoud en de schoonmaak van de bussen.

Groengas

De provincie zou graag zien dat de vervoerder die vanaf eind volgend jaar het openbaar vervoer in Noord- en Zuidwest-Fryslân, Leeuwarden en Schiermonnikoog voor zijn rekening neemt, bij wijze van proef ook met een elektrische bus in de hoofdstad gaat rijden. Maar dat is een optie. In het eisenpakket staat dat er in elk geval met de schoonste dieselwagens moet worden gereden. Gebruik van groengas heeft echter de voorkeur. Daar heeft de provincie extra geld voor over. Als de vervoerder gaat rijden op groengas, mag de elektrische bus achterwege blijven.

Profiteren

De provincie heeft voor de komende jaren vijftien miljoen euro extra voor het stimuleren van duurzaam openbaar vervoer. Dat geld wordt niet in één keer uitgegeven, maar uitgesmeerd over een aantal jaren, liet Kramer vanochtend weten.
Hij benadrukt dat het geld niet rechtstreeks naar de vervoerder gaat, maar wordt besteed aan projecten die duurzaam openbaar vervoer stimuleren. De vervoerder profiteert daar indirect wel van mee, want als die besluit op groengas te gaan rijden, zorgt de provincie voor de aanleg van vulpunten daarvoor.
De provincie wil ook de busstations overnemen. Nu zijn die voor een groot deel nog eigendom van Connexxion, dat momenteel de concessie heeft. Mocht dat bedrijf de klus kwijtraken, dan zal het waarschijnlijk huur willen vangen van de concurrent die het werk overneemt. Kramer wil dergelijke conflicten voorkomen door zelf de stations te kopen en te verhuren.

Internet

De vijftien miljoen euro wordt ook gebruikt voor het stimuleren van het combinatievervoer, waarbij de busmaatschappij gaat samenwerken met het WMO-vervoer. Ook moet er een onderzoek komen naar internet op buslijnen waarvan veel studenten en forensen gebruik maken, wordt er een beheermaatschappij Openbaar Vervoer Infra opgericht en komt er een buurtbusproef met zorginstellingen in Ferwerderadiel.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties